Vina sa pozadinskom pričom

Posle velikog uspeha prvog i drugog izdanja manifestacije, Wine Garden ove godine održan je 12. i 13. juna, poštujući sve epidemiološke mere koje  su  garantovale  zdravstvenu bezbednost svih posetilaca.

U čarobnom ambijentu najlepše zelene oaze Beograda, Botaničke bašte Jevremovac, okupilo se 45   vinarija iz Srbije, regiona i sveta da predstave publici nova vina iz svojih podruma. Uz brojne štandove sa sirevima, suhomesnatim proizvodima i drugim gastronomskim zalogajima, za oko nam je zapao štand, na kome su bile dve mlade devojke, sa bosanskim akcentom. Prišli smo da vidimo čujemo bosanski naglasak,  a vinarija iz Aleksandrovca.

Ilustracija: Marina Vujić, vinarija Fragaria
Ilustracija: Marina Vujić, vinarija Fragaria

Od Marine Vujić,  smo saznali  da je Boutique vinarija fragaria,  mlada porodična vinarija koja se bazira na proizvodnji kvalitetnih vina, ne gledaju količinu,  nego kvalitet. Marina je rođena u Sarajevu, a zajedno sa sestrom studira u Beču.  Po Marininim rečima, htelu su da povežu prošlost, Sarajevo, kulturu i povratak, jer oni svi porodično imaju svoje živote, ali se vraćaju vinarstvu i korenima.  Poseduju tri hektara.

Ilustracija: Vino Fragaria, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Vino Fragaria, foto: Svetlana Kovačević

Boutique vinarija Fragaria Slobodana i Saše Vujića  nalazi se u Aleksandrovcu, Župa. Vinogradi se nalaze u poljani Lukarevina i u porodici su preko 200 godina. Župa aleksandrovačka, ili samo “Župa” je vinska oblast u Srbiji koja se vekovima bavi vinarstvom i smatra se da tu vino živi već više od 3000 godina, odnosno još od vremena Rimljana.

„Naša vinarija i vinogradi se nalaze u poljani Lukarevini, poljani koja je po predanjima nazvana lukom vetrova. Poznato je da se tu stanovništvo već vekovima bavi vinogradarstvom, pa su tako u prošlosti dolazili vinogradari iz okolnih područja za vreme berbi i radova. Tada su oni privremeno živeli u kućama u poljanama i iz svojih udaljenih sela donosili bi potrebno posuđe, koje se vraćalo kada se berba završi. Nakon berbi i radova, poljane bi postale puste. Danas su te poljane uglavnom napustene i, upravo, jedna takva kućica je u vlasništvu porodice Vujić, priča nam Marina i dodaje:  i ta kućica je logo  vinarije Fragarie. Kućica je uspomena na neka davna vremena i predstavlja tradiciju očuvanu tokom brojnih godina.​

Župa je prava mala vinska oaza u kojoj su sačuvane autentične sorte grožđa prokupac i tamjanika, a uz njih se takođe mogu naći u vinogradima i internacionalne sorte kao što su rajnski rizling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay.

„Mnogo ulažemo u razvoj vinograda, koji smo modernizovali, jer smatramo da dobro vino nastaje još u vinogradu. „Jagoda“ je autohtona vinska sorta od koje pravimo vino u limitiranim količinama, a posebno smo ponosni na tradicionalni način pravljenja kupaže „Fragaria Red limited edition“, sa vinograda Bela zemlja. Vinarija ima i modernu tehnologiju koju koristimo za ostala Fragaria vina., priča nam Marina i za kraj dodaje:

Osvajamo i nagrade, u Beču smo  osvojili smo  jedno zlato i tri srebra. Za dobro vino potrebni su dobra vinova loza, tle, klima i ljudi koji rade, ali važan je i način međusobnog delovanja svih ovih faktora. Mi smatramo da u poljani Lukarevina gde su naši vinogradi i u našoj vinariji postoji međusobna usklađenost ovih faktora i da je zbog toga naše vino visokog kvaliteta. S obzirom na to da smo mi mlada vinarija, za priznavanje kvaliteta naših vina nam je nedostajalo i međunarodno priznanje koje je došlo sa AWC Vienna „International Wine challenge 2020“. U konkurenciji od 11.232 vina, 1.510 proizvođača iz 41 države vinarija Fragaria je osvojila zlatnu medalju za Fragaria Red 2018, srebrenu medalju za Fragaria White 2019, Fragaria White Sauvignon Blanc 2019 i Fragaria Red 2017.

Tokom cele godine posvećuje se velika pažnja uzgoju vinove loze u našim vinogradima jer ono što se u vinogradu ne stvori, ne može se kasnije nadoknaditi.  Umetnost je odrediti idealan momenat za berbu. Ključan je momenat kada se otkida grožđe sa vinove loze, jer su tada okusi i arome na maksimumu. Odnosi šećera i kiselina, fenolna zrelost je iznad tehnološke zrelosti. Fermentacija je proces u kojem se šećeri iz grožđa pretvaraju u alkohol. U procesu fermentacije grožđa pojavljuju se razlike koje daju vinu određene karakteristike…

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca