Ručni rad vrhunskog kvaliteta

Ilustracija: Bračni par Majhenšek
Ilustracija: Bračni par Majhenšek

Fali mi daska je porodična firma koja se nalazi   u Vrdniku, srcu Fruške Gore, čarobnom mestu okruženom netaknutom prirodom iz koje crpimo inspiraciju za naše proizvode.

„Bavimo se ručnom izradom dasaka za sečenje i posluživanje hrane, koje pravimo u porodičnoj radionici, a u bakinu garažu smo smestili laser sa kojim svaki komad personalizujemo laserskim gravurama kako bi vaša daska bila baš vaša, ukrašena i ispisana po vašoj želji, priča nam Davorin Mjhenšek, i dodaje: Tu je ostala sitna galanterija koja se može naći u kuhinjama i restoranima. Nije nam strano ni da dekorišemo prostore drvenim detaljima…Koristimo isključivo plemenite vrste drveta, pretežno orah. Pratimo prirodne forme drveta i prenosimo na njega našu strast.

Ilustracija: daske za serviranje i sečenje, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: daske za serviranje i sečenje, foto: Svetlana Kovačević

Nismo prodavnica otvorenog tipa, već radionica koju možete posetiti samo kada smo slobodni, a takvih trenutaka je veoma malo. Ne primamo nezvane goste, jer vreme posvećujemo svakom kupcu i komadu drveta koje je već poručeno.

Na dasci se seče i služi hrana. Kada se seče, gledajte da ne koristite reckave noževe, oni će brzo oštetiti drvo, a prilikom serviranja hrana ne bi smela da bude vrela. Usled dodira sa vrelom hranom ili predmetom, najverovatnije će ostati fleke, u najgorem slučaju daska će usled česte velike promene u temperaturi popucati.

Ilustracija: daske za serviranje i sečenje, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: daske za serviranje i sečenje, foto: Svetlana Kovačević

Daske i poslužavnici se peru hladnom ili mlakom vodom, sunđerom i deterdžentom. Ukoliko se samo služilo na njima, nekada je dovoljno samo obrisati vlažnom krpom. Posle pranja se briše krpom ili papirnim ubrusom. Suši se prirodno, nikako pored nekog jačeg izvora toplote. Velika toplota dovodi do pucanja drveta. Vlažni uslovi ne odgovaraju ni jednoj vrsti drveta.

Da bi daska duže trajala, posle određenog broja pranja, mora se ponovo mazati. Za to možete koristiti razna mineralna, ili rafinisana ulja (suncokretovo, laneno…), dobra je i podgrejana svinjska mast. Uzmete pamučnu krpicu i lagano utrljavate u drvo, posle par sati, ili sutradan, papirnim ubrusom fino obrišete, a drvo je popilo koliko mu je potrebno. Tim postupkom ćete znatno produžiti vek trajanja i daska će Vam uvek blistati.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca