Trulež glavica crnog luka

Ilustracija: crni luk, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: crni luk, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Vađenje luka se mora obaviti po suvom vremenu i umerenoj prosušenosti zemljišta, odnosno u danima kada meteorolozi najavljuju barem nekoliko dana suvog vremena, kako bi se glavice u polju dobro prosušile.

Kašnjenjem u vađenu smanjuje se kvalitet glavica, teže se čuvaju i raste opasnost od razvoja prouzrokovača truleži. Pri povoljnim uslovima za razvoj bolesti gljive iz roda Botritis mogu izazvati velike štete koje se ogledaju u propadanju lisne mase, smanjenju prinosa i kvaliteta lukovica. Sve vrste lukova, kako gajenih, tako i onih iz spontane flore mogu biti njihovi domaćini.

Botrytis allii je uzročnik truljenja glavica u polju koje se nastavlja i kasnije, tokom skladištenja. Često se ova vrsta u polju razvija u latentnom obliku ( bez vidljivih posledica), a trulež se jače razvija u skladištima nakon mesec dana čuvanja luka. Simptomi truleži javljaju se prvo na vratu lukovice. Patogen zatim prodire u unutrašnjost glavice, zbog čega ovojne ljuspe poprimaju tamniju boju, a između njih se formira beličasta micelija sa konidijama. Ovakve lukovice su podložne bakterijskoj vlažnoj truleži.

Vrlo retko ovaj patogen izaziva simptome na listu koji su u vidu sitnih belih pega sa udubljenjima slamaste boje. B.cinerea takođe izaziva trulež glavica, slično kao prethodni patogen. Simptomi oboljenja se manifestuju u vidu beličastih pega s oreolom svijetlo-zelene boje. Slične simptome mogu izazvati tripsi ili neki herbicidi, ali bez prisustva oreola. Pri povoljnim uslovima pege se šire, listovi nekrotiraju i izumiru. Sa zaraženim lukovicama parazit dospeva u skladište, a ako se zaraza na vreme ne otkrije trulež će se proširiti i na zdrave lukovice.

U zaštiti od ovih patogena najvažnija je upotreba zdravog semena i rasada. Preporučuje se trogodišnji plodored, uklanjanje ovojnih liski prilikom vađenja luka i prosušivanje lukovica pre unošenja u skladište. Pri pojavi simptoma na listu treba primeniti neki od preparata iz grupe „botricida“ (Signum, Snjitch 62,5 NjG ili Teldor SC 500 ). Ako je u pitanju plastenička proizvodnja mladog luka prskanje izostaje zbog karence pa se treba posvetiti preventivi.

Povezano