Zašto je dobro jesti teletinu

Ilustracija: tele u boksu, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: tele u boksu, foto: Domaćinska kuća

Teletina je najmlađa govedina od teladi starosti do godinu dana. Kulinarski majstori ali i gurmani smatraju da je najukusnije meso od teleta starosti od četiri do osam nedelja koje se hranilo samo majčinim mlekom. U evropskoj kulinarskoj tradiciji, posebno u italijanskoj i francuskoj, teletina se vekovima smatrala za cenjeno i vrlo skupo meso koje su sebi mogli da priušte samo najbogatiji, pa su se jela od ovog mesa služila samo na dvorovima.

Prema istraživanju britanskih stručnjaka ne bi trebalo u potpunosti izbaciti crveno meso iz jelovnika, ali treba ograničiti njegovu konzumaciju. Preporuka je da se, u zavisnosti od godina čoveka i posla kojim se bavi, konzumira od 120 do 150 grama crvenog mesa dva do tri puta nedeljno. Na ovaj način organizam će dobiti dovoljne količine gvožđa, cinka i neophodne minerale.

Kada su u pitanju nutritivna vrednost 100 grama teletine sadrži 53 posto dnevnih potreba za cinkom, 40 procenata za vitaminom B12, 16 posto gvožđa i 12 procenata vitamina B2, kao i visok sadržaj B3, B4, B5, B6, B9. Svi vitamini iz B grupe, a posebno  B 4 neophodni organizmu za normalno funkcionisanje nervnog sistema, ali i poboljšavaju pamćenje i mentalne sposobnosti. Teletina je bogata proteinima i mineralima kao što je nikal, kobalt, fluor, bakar, jod, fosfor, kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum… Zbog bogatstva vitamina B teletina se preporučuje ženama koje imaju probleme u PMS radi ublažavanja tegoba, ali i pomaže da se obnovite zalihe gvožđa koje telo gubi tokom mesečnog menstrualnog ciklusa. Kada su u pitanju muškarci konzumiranje teletine utiče na očuvanje reproduktivnog zdravlja. Ova vrsta mesa snabdeva telo gvožđem čiji nedostatak može da dovede do pojave vrtoglavice i anemije. U umerenim količinama preporučuje se dijabetičarima.

Teletina ima manji sadržaj masti a u poređenju sa govedinom meso je nežno i ne sadrži gruba vlakna vezivnog tkiva. Lako se vari pa je preporučuje osobama koje imaju problema sa želucem i varenjem. Za razliku od svinjetine, teletina ne izaziva probleme sa holesterolom, već blagotvorno deluje na kardio-vaskularni sistem.

Povezano

Iz ove kategorije