Teletina se ne preporučuje osobama sa bolestima zglobova kao što je giht, jer konzumiranje ovog mesa može da dovede do akumulacije mokraćne kiseline zbog čega se stanje pacijenta pogoršava. Istraživanja u Americi su pokazala da teletina može da izazove i alergijske reakcije usled preosetljivosti na kravlje proteine i najčešće se javlja kod dece predškolskog uzrasta. Valja napomenuti da je izuzetno važno i na koji način se priprema, jer svako meso koje se prži ili pohuje, pa i teletina ima više štete nego koristi. Zato je najbolje da se dinsta, peče na roštilju ili pripremiti supu od telećeg mesa.
Teletina spada u najkvalitetnije crveno meso. Ima svetlo ružičastu boju i prepoznatljiv blago kiselkast miris. Za razliku od govedine sveža teletina miriše na sveže mleko, masni slojevi su uvek beli, meso je čvrsto, a ukoliko ima mrlje po sebi to ukazuje na nepravilno skladištenje, transport ili bolesti životinja pa je i ukus takvog mesa potpuno drugačiji. Sveža teletina ima elastičnu građu odnosno kad se pritisne prstom vrlo brzo se vraća u prvobitni oblik. I još jedan trik – što je komad mesa lakši to je životinja bila mlađa. Zanimljivo je da se ne preporučuje zamrzavanje teletine, jer ona tokom procesa smrzavanja gubi svoja svojstva. Ukus i aroma postaju manje intenzivni, a zatim se potpuno gube zato je najbolje kupiti sveže meso i odmah ga pripremiti.
Najbolji komadi mesa su sa vrlo malim procentom masti a jela pripremljena od teletine izuzetno su ukusna. Iako se uz crvena mesa uglavnom preporučuje i konzumiranje jačih, crvenih vina uz teletinu, kako savetuju somelijeri, najbolje je piti odležano belo vino. Sam izbor belog vina zavisi od priloga uz teletinu i začina, kako bi se naglasila kombinacija ukusa.