Nedimović: Sajam koji će dobiti nove dimenzije

Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: Svetlana Kovačević

Dvodnevni poljoprivredni sajam Agrosirm je u Sremskoj Mitrovici svečano  otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Agrosirm je osmišljen kao mesto okupljanja privrednih subjekata iz oblasti poljoprivrede, finansijskog sektora, mehanizacije, prehrambene industrije, stočne hrane, turizma i ruralnog razvoja.

Pokrovitelj Sajma je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, za organizaciju su zaduženi Grad Sremska Mitrovica, Privredna komora Srbije – Sremski upravni okrug i domaćin PJ “Dubrava” KPZ Sremska Mitrovica. Tehnički i izvršni organizator AgroSirma je “Top Events Team” iz Beograda.

Na ovogodišnjem sajmu su se predstavili vodeći svetski i domaći agro brendovi i njihovi noviteti, na 8.000 kvadratnih metara. Na samom ulazu se nalazi kamion Crvenog krsta, tako da je ministar Branislav Nedimović dao krv  po 24 put.

„Posle više od godinu dana borbe sa kovidom, ovo je jedinstvena prilika da poljoprivredni  proizvođači na otvorenom vide svu poljoprivrednu mehanizaciju, sve ono što su propustili u poslednih godinu i po dana. Sremska Mitrovica je ta koja  je uspela da okupi poljoprivredne proizvođače i izlagače, iz cele Srbije i da prezentuje to u korist svih onih koji će to moći da koriste, to su sve  ove mašine, dronove, solarni paneli, sve ono što prestavlja novo lice Srbije i novo lice za Sremsku Mitrovicu, istakao je ministar  Branislav Nedimović.  Mi se nalazimo u 21. vekuvreme je da uzmemo stvar u svoje ruke i da spojimo IT i poljoprivredu, istakao je on. 

Ilustracija: poljoprivredna mehanizacija na sajmu u Sremskoj Mitrovici, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: poljoprivredna mehanizacija na sajmu u Sremskoj Mitrovici, foto: Svetlana Kovačević

Nedimović je obišao štandove na Sajmu, a obraćajući se prisutnima osvrnuo se na ono što su samo neki od potencijala u agraru, kada je u pitanju izvoz, a što su posetioci imali prilike da vide i na Sajmu.

Ilustracija: Dronovi u poljoprivredi, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Dronovi u poljoprivredi, foto: Svetlana Kovačević

„Proizvodi koje mi možemo da isporučimo bez carine su ovčije, kozje mleko i voćne rakije. To nam pruža nove prilike. Nemojte zaboraviti da naš izvoz prema Rusiji je do sada bio oko 365 miliona dolara, uvoz je bio 114, ostvarili smo, dakle, profit“, rekao je ministar Nedimović.

Izlagači su izrazili veliko zadovoljstvo, jer su konačno posle godinu i po dana imali priliku da prezentuju svoje proizvode.

Ilustracija: Biljana Petrović, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Biljana Petrović, foto: Svetlana Kovačević

Direktorka Uprava za Agrarna plaćanja, Biljana Petrović,  istakla je da je do sada podneto 2. 300. za konkurs Svetske banke. Podneti su zahtevi iz sektora voća, povrća, proizvođači grožđa,  vina i cvećari. Zahtevi Svetske banke su da se sva dokumentacija dopuni , da bude kompletna i da tek nakon toga se objavi rang lista, isključivo sa poljoprivrednicim koji ispunjavaju opšte i posebne uslove, i to će po njenim rečima biti uskoro.

Povezano