Biljana Petrović: Osigurajte zasade i životinje

Ilustracija: Učesnici na konferenciji, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Učesnici na konferenciji, foto: Svetlana Kovačević

U konferencijskoj sali Hotela Srem, nakon zvaničnog otvaranja Sajma AgroSirm i obilaska štandova, uslediće dva panela i to „Finansiranje poljoprivrede“, na koje su učestvovali Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, Radivoj Nadlački, koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, Saša Gujanica, izvršni direktor NLB banke i Mladen Zeković, direktor Dunav osiguranja filijala Sremska Mitrovica.

Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja, predstavila je podsticaje koje poljoprivredni proizvođači mogu da ostvare u narednom periodu, sa posebnim osvrtom na veoma povoljnu kreditnu podršku, koja je postala osnov za mere ruralnog razvoja koje omogućavaju poljoprivrenicima da investiraju u unapređenje mehanizacije, izgradnju objekata i nabavku zasada i životinja.

Goran Kesić, pomoćnik direktora UAP-a, i Vasilija Bročić, pomoćnik ministra

 

„Protekle godine banke su kroz meru kreditne podrške, koja podrazumeva subvencionisanja dela kamatne stope, plasirale 17 milijardi dinara kredita, mahom za likvidnost. Na taj način je poljoprivrednim proizvođačima  pružena podrška u prevazilaženju nepovoljnog uticaja pandemije na njihovu proizvodnju“, dodala je Petrovićeva i apelovala na poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje zasade i životinje, i uz pomoć mere koju sprovodi Uprava za agrarna plaćanja ostvare povraćaj od 40 do čak 70% plaćenje premije osiguranja.

Biljana Petrović je naglasila da Ministarstvo poljoprivrede prati situaciju na terenu i novim podsticajim i programima reaguje na potrebe poljoprivrednika, ali i na nepravilnosti i zloupotrebe u oblasti subvencija koje ometaju proces isplate podsticaja i štete budžetu Republike Srbije.

Radivoj Nadlački, koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, naglasio je da se u arednom periodu očekuje objavljivanje preliminarne rang liste prijava pristiglih na Prvi Javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2021. godini, koji je obuhvatio investicije u nabavku opreme i mehanizacije u sektorima voća, povrća, grožđa i cveća. Njavio je da će do kraja jula biti raspisan i javni poziv koji će obuhvatiti nabavku opreme i mehanizacije, ali i izgradnju objekata za potrebe stočarske proizvodnje u sektorima mleka i mesa, kao i pčelarstva i akvakulture. Prema planu, zahtevi bi se podnosili od 1. septembra. Nadlački je naglasio da će do kraja godine biti raspisan i jani poziv namenjen sektoru ostalih useva.

Ilustracija: Štand Uprave za Agrarna plaćanja, foto: Goran Mulić
Ilustracija: Štand Uprave za Agrarna plaćanja, foto: Goran Mulić

Mladen Zeković, direktor Dunav osiguranja filijala Sremska Mitrovica naglasio je da je na nivou sremskog okruga od 230.000 hektara osigurano tek 12 procenata, dok je u protekle tri godine na ime štete isplaćeno 330 miliona dinara. Po njegovom mišljenju ulaganje u osiguranje je siguran put ka održivoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Saša Gujanica, izvršni direktor NLB banke naglasio je da su NLB i Komercijalna banka lideri a tržištu poljoprivrednih kredita sa čak 40 procenata udela i da subvencionisani krediti inistarstva poljoprivrede predstavljaju liniju za koju se poljoprivredni proizvođači najčešće odlučuju.

Nakon ovog panela održana je i prezentacija preventivnih mera za izgradnju otpornosti privrednih subjekata za suočavanje sa prirodnim i tehnološkim nepogodama.

Pored učešća u konferencijskom delu sajamske manifestacije, na štandu Uprave za agrarna plaćanja proprivrednici su od predstavnika Uprave koji pružaju korisničku podršku mogli da saznaju sve informacije i dobiju najkvalitetnije smernice za ostvarivanje prava na podsticaj

Povezano

Iz ove kategorije