Nedimović: Država ne može da određuje cenu paradajza

Ilustracija: paradajz, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: paradajz, foto: Svetlana Kovačević

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović  gostujući na TV Prva, istako je da će u ponedeljak obići proizvođače paradajza u Leskovcu, selo Svirce, i okolna sela.  

Po njegovim rečima biće rešen problem sa paradajzom   otvaraju nam se nova tržišta, kao što je ono u Crnoj Gori, a izvoz u Bosnu i Hercegovinu je već krenuo.

April i maj na jugu Srbije su bili sa dosta kiše pa je zrevanje paradajza pomereno za dve do tri nedelje i umesto da on stigne 5. ili 10. juna, on je u velikim količinama stigao u vreme kada je znatno jeftiniji”, objasnio je ministar Nedimović.

Nedimović je, reagujući na žalbe nekih proizvođača da je uvozni paradajz „preuzeo“ domaće tržište, istakao da je ove godine uvezeno 2,5 hiljade tona manje nego prošle godine, kao i da je više od 99 odsto paradajza u velikim domaćim trgovinskim lancima poreklom iz Srbije.

„Država ne može da određuje cenu paradajza, naš posao je da otvorimo prostor za izvoz, a inače je Srbija uvela carine na uvoz paradajza iz EU i trećih zemalja“, rekao je ministar poljoprivrede i najavio da će uskoro krenuti izvoz za Crnu Goru i Hrvatsku, dok se već izvozi u Bosnu i Hercegovinu.

„Imamo dobar paradajz, ali ga moramo upakovati za tržište 2021. a ne 1986. godine“, rekao je Nedimović.

 

Povezano