Farma ovaca Trifunović

Farma Trifunović počela je sa radom avgusta 2019. godine. Njen vlasnik Aleksandar Trifunović, ovčarstvom je počeo  da se bavi još 2014. godine,  ali je zbog odlaska u inostarstvo pravio prekid i,  sada se ponovo vratio  u svoju zemlju,  gde nastavlja tamo gde je stao, ali kako kaže sa još boljom genetikom i, modernijom farmom. Inače, farma se nalazi u Sremu, u  Gibaracu kod Šida. Veoma dobro je opremljena i,u nju je očigledno uloženo dosta novca i truda.

”Trenutno farma ima 100 priplodnih ovaca, četiri priplodna ovna i, oko 20 jagnjadi. Početkom oktobra na farmu stižu tri ovna iz Republike Češke, iz direktnog uvoza, a u 2021. godini biće realizovane rezervacije iz ove godine, te dolazi još jedan ovan,  takođe iz direktnog uvoza” kaže za Agrobiznis magazin Aleksandar Trifunović,  i naglašava da će nabaviti i osam ovnova od saradnika iz Srbije,  iz posebnih kombinacija krvnih linija ovnova i ovaca.

“Osim ovnova u 2021. godini nabavićemo i nekoliko ženskih grla, takođe od posebno biranih ovnova i ovaca. Mi smo bili u obilasku nekoliko farmi u Hrvatskoj i, kod nas izbor je nedvojeno pao na česku genetiku. “Od državnih subvencija nisam za sada nista dobio. Celo stado kao i objekte sam finansirao od sopstvenog  novca, ali sam podneo zahtev za povrat sredstava za kupovinu kvalitetnih priplodnih grla, koje  i posle godinu dana još čekam”.

 

Kada je u pitanju ishrana ovaca, Aleksandar kaže da se ona uglavnom svodi na ishranu po volji. Od kabastog dela tu je lucerka,  dok žetvene ostatke žita, soje i kukuruza svakodnevno bacaju kao prostirku. Što se tiče koncetrivanog obroka u njega ulazi kukuruz, žito, zob, stočni grašak, ječam, sojina i suncokretova sačma, granule za ovce i jagnjad i  neizostavni su kocentrati. “Kukuruznu silažu još ne planiram. Tek 2021. godine bih pravio kad se stado jos uveća, tako da sada svu hranu kupujem” objašnjava Trifunović.

On nam je rekao da ima saradnju sa matičnom službom Agrotim plus iz Sremske Mitrovice i veoma je zadovoljan kako funkcionišu. U planu mu je da naredne godine izlaže na Novosadskom sajmu ovce i tako predstavi svoj rad i gazdinstvo.

“Što se tiče prodaje, s obzirom na to da je farma mlada i u razvoju problema oko prodaje rasplodnih grla nije bilo. Već prvi kupac ženskih priplodnih jagnjadi kupio je sve što se u tom trenutku nalazilo u ponudi. Dosad je bila potražnja za jagnjetom više i to su uglavnom ljudi iz Srbije. Kada je reč o jagnjadima za klanje, bilo je problema zbog otežane situacije zbog Covid 19, njih sam uspeo da prodam, ali po niskoj otkupnoj ceni” ispričao nam je vlasnik farme Trifunović.

Međutim, planovi za budućnost su veliki. “Radim na proširenju kapaciteta, te sam trenutno u izgradnji još jednog objekta, a naredne godine je u planu gradnja novih proširenja farme. Osim toga ne prestajem sa ulaganjem u genetiku,  te i pored pomenutih ovnova koji dolaze već i za 2022. godinu ugovorene su neke rezervacije iz Češke. Ulozio sam puno. Sama ideja bavljenja ovčarstvom nije nastala preko noći. Godine planiranja i prikupljanja sredstava da se moj plan ostvari, rezultiralo je da sam danas tu gde jesam. To je posao gde se ne gleda često u zaradu i, samim tim sve sto sam dosad zaradio od prodaje jagnjadi ulozeno je dalje, u proširenje farme. I dalje nastavljam sa razvijanjem farme te o nekom povraćaju uloženog se ne nadam,  već  mi je cilj da jednog dana imam zaradu za normalan zivot”.

 

Savet domaćina:

Genetika, ishrana, preventive, a samim tim i sam rad oko ovce moraju da budu kao celina, da bi se ostvario maksimum koji ova ovca može da da. Nisam zagovornik da potpuni uspeh bez jedne od ovih stavki u nekom dugoročnom uzgoju moguć. Romanovska ovca se razlikuje dosta od drugih ovaca. Sam način rukovanja sa njom se razlikuje. Kod mene na farmi sedam  dana pred jagnjenje,  svaka ovca ima svoj zaseban boks,  a već sedmi  dan od jagnjenja spajam ih u grupe,  gde jagnjad odmah imaju poseban prostor za dohranu što je kod ove rase veoma bitno.

 

Ponos farme – ovan Aga

Kako nam je objasnio Aleksandar, na predlog prijatelja otišao je u Mačvu u mesto Dublje,  da vidi ovna. “Majka mu je uvezena sjagnjena iz Mađarske i u Srbiji se rodio u leglu dvojki. Koreni mu vuku poreklo delom iz Republike Češke, a delom iz Francuske. Krupan, gabaritan, ponosan i temperamentan hod dali su čvrstu nadu da će preneti dobre osobine na potomke. Tako je i bilo. Već u prvom pripustu sa 26 šilježica opravdao je sva oćekivanja. Od Age su dobijena vitalna i krupna jagnjad, a rekorder je bilo jagnje od 4,5kg. U oktobru očekuju na farmi njegove nove potomke od 21 prvojagnjenke. Aga je star nešto više od tri  godine i težak je trenutno 138 kg,  s tim da je u priplodu sa 19 šilježica,  te po završetku parenja očekujem i preko 140 kg da će imati. On je prvi ovan na farmi. Kasnije sam kupio i njegovog sina i još pet  ovnova. Neke sam u međuvremenu prodao.  ali Aga dok je živ kod mene će uvek imati posebno mesto” ponosno nam kaže naš domaćin Aleksandar Trifunović.

Naravno,  dolaze novi ovnovi i pomno se bira svako grlo. Svaki novi ovan je vrhunski, izložbenog tipa, ali se i dalje  trude na farmi da celo stado prošire sa Agom, jer je po mnogo čemu poseban. Sa njegovim ženskim potomcima pariće se novi ovnovi, a za njegove sinove farma već ima rezervaciju od posebno biranih ovaca od saradnika i uvoznika ovaca iz Češke, a sve sa ciljem da se sačuva ta krvnu liniju i proširi što je više moguće.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca