Skupština Srbije usvojila Zakon o popisu u poljoprivredi

Skupština Srbije usvojila je Zakon o popisu poljoprivrede 2023., a rezultati tog popisa će, prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, biti objavljeni 2024. godine.

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o popisu poljoprivrede 2023. godine, a rezultati tog popisa će, prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, biti objavljeni 2024. godine.

Popisom bi trebalo da se dobije sveobuhvatni pregled karakteristika nacionalne poljoprivrede, izrada baze podataka, formiranje statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava kojim se obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja i dobijanje ostalih statističkih podataka koji su neophodni za planiranje na lokalnom, regionalnom i državnom nivou.

Poslanici su večeras usvojili i Zakon o utvrđivanju finansijke podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovid 19.

Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge i drugi subjekti koji obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost, koji su podneli Fondu za razvoj zahteve za kredit do 10. decembra 2020. godine, o kojima do stupanja na snagu zakona nije odlučeno.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku obrtnih sredstava i održavanje tekuće likvidnosti, ali ne smeju se iskoristiti za organizovanje igara na sreću, promet nafte ili za proizvodnju i promet robe ili aktivnosti koje su zakonom zabranjene.

Minimalni iznos kredita za privredna društva je milion dinara, a za preduzetnike i zadruge 200.000. Maksimalni iznos za preduzetnike i mikro pravna lica je deset miliona dinara, za mala preduzeća 60 miliona, a za srednja do 100 miliona dinara.

Skupština je potvrdila i finansijski ugovor kovid 19 sa Evropskom investicionom bankom, z apodršku Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, a reč je o kreditu od 200 miliona evra.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

04.03.2024.

Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine

22.02.2024.

Prijavljivanje za podsticaje za zakupljeno zemljište samo na osnovu ugovora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca