Boranija kao postrni usev

Ilustracija: boranija, foto: pixabay
Ilustracija: boranija, foto: pixabay

Boranija (lat. Phaseolus vulgaris) je biljka koja raste jednom godišnje. Pripada porodici mahunarki (lat. Fabaceaekao i pasulj, grašak, bob i druge. Boranija kao biljka, tj. kada se govori o njoj, je ustvari biljka običnog pasulja, i uzgaja se zbog njenih nezrelih mahuna. One mogu biti žute ili zelene, koje u sebi imaju, tj. sadrže takođe nezrele plodove.

Boranija se deli na niske sorte (50-60 cm) i visoke sorte ( preko 3 m ). Od niskih sorti veoma su rasprostranjene: piker, galotin 50, favorit, harvester, nijagara, sprajt i domaće sorte: panonka, sana, jasenica. Za berbu najranije stiže palanačka rana. Od žutih sorti poznata je zlatna olovka.

Od visokih sorti najviše se gaji puterka, krupnog, tamnomodrog semena čije mahune dostižu 15 cm.

Puterica je boranija žute boje, pljosnatog tipa, mesnate srednje duge mahune, sa nekoliko zrna koja mogu kasno da narastu. Ona je najukusnija kada je sveža, ali čak i prilikom zamrzavanja ona ne gubi mnogo na kvalitetu. Semenka je bele boje kod hibridnih sorti i slabijeg je kvaliteta. Ona je tvrđa, kraća i ima manje plodova

Za jesenju proizvodnju boranije (žute sorte) setva se obavlja krajem jula i početkom avgusta, a dospeva u oktobru i početkom novembra.

Prolećna proizvodnja počinje setvom krajem februara i berbom u aprilu. Osnovna i predsetvena obrada zemljišta za postrnu setvu obavlja se odmah posle skidanja useva koji najranije stižu. Nega useva sastoji se u održavanju površinskog sloja u rastresitom stanju, uništavanju korova, zaštiti od bolesti i štetočina. Redovno navodnjavanje jedan je od najvažnijih preduslova sigurne proizvodnje. U postrnoj setvi se postižu niži prinosi ali uz bolji kvalitet mahuna i drugu berbu u toku jedne sezone, a samim tim i veću dobit. Setvu treba obaviti što ranije, jer svako zakašnjenje u setvi dovodi do znatnog smanjenja prinosa, a zakašnjenjem se gubi i sunčeva energija koja se ne može nadoknaditi ni vodom ni đubrenjem. Na temperaturi iznad 35 stepeni i ispod 6 stepeni boranija odbacuje cvetove. Biljka može podneti zemljišnu sušu, ali je posebno osetljiva na vazdušnu, posebno u vreme cvetanja. Optimalna vlažnost je 60-70 % od PVK i 80-90 % RVV.

Povezano