Čuvanje kruške

Ilustracija: kruška, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: kruška, foto: Svetlana Kovačević

Berba plodova kruške počinje u junu, a njihova upotreba u svežem stanju, zahvaljujući čuvanju u hladnjačama, produžava se za neke
sorte i do kraja maja meseca iduće godine.
Tehnologija čuvanja plodova kruške u hladnjačama znatno se razlikuje od tehnologije čuvanja plodova jabuka. Međutim, između samih sorti ne postoje tako značajne, suštinske razlike u pogledu režima čuvanja kao kod jabuke.

Osnovni momenti na koje treba obratiti pažnju pri berbi, skladištenju i pripremi kruške za tržište jesu:
– pravilno određivanje momenta berbe;
– berba bez mehaničkog oštećenja i lomljenja peteljki;
– brz prevoz u hladnjaču;
– tretmani protiv gljivičnih oboljenja na stablu;
-brzo dovođenje na optimalan skladišni režim temperature, relativne vlažnosti vazduha i koncentracije O2 i CO2;
-naknadno dozrevanje po završenom čuvanju i
– priprema za tržište prema karakteristikama sorti.

Ilustracija: Kruške sa gazdinstva, foto: Domaćinaka kuća
Ilustracija: Kruške sa gazdinstva, foto: Domaćinaka kuća

S obzirom na mogućnost dužeg čuvanja, sorte kruške se mogu podeliti na dve grupe:

  •  sorte koje sazrevaju pre „Viljamovke” i
  •  sorte koje sazrevaju sa „Viljamovkom” i posle nje.

Sorte iz prve grupe sem u izuzetnim slučajevima čuvaju se samo interventno ili kada se beru ranije, da bi ubrzano dozrele radi ranije realizacije. Drugu grupu predstavljaju sorte kojesu pogodne za kraće ili duže čuvanje od 3-8 meseci. Veliki broj sorti različito podnosi visoku koncentraciju CO2 – tako se svrstavaju u osetljive na koncentraciju CO2 2-3%, srednje osetljive 3-5% CO2, i sorte koje dobro podnose veću koncentraciju 5-7% CO2 pa i do 10% CO2 podnosi „Krasanka”.

Posebno je značajno održavanje relativne vlažnosti vazduha – Plodovi „Viljamovke” čuvani na 0°C i relativnoj vlažnosti vazduha od 85% posle četiri meseca čuvanja prirodno izgube 4,5% mase, na 90% vlažnosti 2,4% i na 95% vlažnosti 0,7%.
Broj dana od završetka berbe do uskladištenja treba da bude što manji jer se zbog stajanja plodova jedan dan na temperaturi od 20°C vreme čuvanja skraćuje za 1 nedelju, ako stoje četiri dana, čuvaju se 8 nedelja kraće. Vrlo je važno da se plodovi posle berbe brzo unesu u skladište sa optimalnim uslovima za čuvanje. Dužina perioda čuvanja i pojava truleži zavisi od toga koliko su dana plodovi proveli na temperaturi od 20-24°C, kolika je u vreme berbe. Kratkotrajno čuvanje plodova kruške na 0°C često omogućuje ujednačenije sazrevanje plodova na primer „Viljamovke” za industrijsku preradu.

Kod kruške su procesi zrenja na višim temperaturama brži nego kod jabuka, pa su kruške podložnije pojavi gljivičnih oboljenja.
Da bi se problemi sveli na najmanju moguću meru, treba pokloniti veliku pažnju:
a) vremenu berbe;
b) prethodnom tretmanu protiv fizioloških oboljenja;
v) prehlađivanju plodova;
g) dezinfekciji komora i uređaja u skladištu;
d) određivanju i održavanju optimalnog režima skladištenja;
đ) dozrevanju plodova i
e) pakovanju i transportu.
Osim toga treba imati u vidu i prirodnu sposobnost sorti krušaka za čuvanje

Povezano

Iz ove kategorije