Branje, sušenje i skladištenje kukuruza

Mikotoksini su jedinjenja nastala usled razvića gljivica plesni i mogu biti različitog hemijskog sastava. Ove plesni u žitaricama se javljaju kako pre tako i posle žetve, prilikom neadekvatnog skladištenja . Do razvoja ovih plesni može doći kao posledica oštećenja žitarica od strane insekata, sporog sušenja i uskladištenja u vlažnim uslovima. Od žitarica u našim uslovima je najviše prisutan u kukuruzu i proizvodima od kukuruza.
Iz tog razloga vrlo je važno na koji način se kukuruz bere i kasnije skladišti na gazdinstvima, a najvažnija pravila berbe i skladištenja su:
Pre berbe redovno pratiti i sadržaj vlage u zrnu, ukoliko postoje uslovi za brzo sušenje zrna (do 48 sati) kukuruz brati sa 23% vlage. Ukoliko ne postoje takvi uslovi, sačekati da vlaga padne na 14%.

Berba – Kombajn podesiti tako da pravi što manja oštećenja. Ukoliko je berba ručna, uklanjati klipove sa simptomima. U najvećem broju slučajeva ranija berba znači i manju koncentraciju mikotoksina.
Sušenje zrna do 14% vlage treba da obaviti u roku od 24-48 časova posle berbe. Posle sušenja treba izbegavati skladištenje toplog zrna u hladna skladišta, jer će se pojaviti kondenzacija. Iz navedenih razloga, potrebno je ohladiti zrno posle sušenja, a pre skladištenja.

Čuvanje zrna

Obezbediti ispravno higijensko stanje skladišta pre unošenja zrna i održavati higijenu tokom skladištenja. Svi prostori za čuvanje moraju biti, pre unošenja zrna higijenski ispravni, a kasnije se moraju redovno kontrolisati uslovi u njima;
Obavezno odvojiti rod od prošlogodišnjeg roda;

Ne skladištiti kukuruz na betonu da ne bi došlo do pojave kondenzacije;
Sprečiti mehaničke povrede i oštećenja od insekata;
Skladišni prostor mora imati neometan protok vazduha odnosno obezbeđeno aktivno ili pasivno provetravanje;
Održavati odgovarajuću temperaturu u skladištu; Temperatura i relativna vlažnost vazduha u skladištima utiču i na sastav mikoflore zrna. Gljive se u skladištu na temperaturi 5-10°C razvijaju veoma sporo, a na temperaturi iznad 20°C veoma brzo.

Redovno pratiti pojavu truleži na klipu i zrnu i odbaciti bolesne klipove. Trulež klipa u zavisnosti od prouzrokovača može biti različite boje – zelene, bele, crne ili jarko crvene. Za sada ne postoje fungicidi koji su efikasni u sprečavanju razvoja gljiva na zrnu kukuruza za ljudsku upotrebu. Registrovano je nekoliko preparata, pod različitim imenom, na bazi organskih kiselina, kao što su propionska i izobuterna kiselina ili
mešavine ovih kiselina s amonijum izobutiratom. Ove kiseline ne odstranjuju prethodno nastale mikotoksine na zrnu, ali mogu zaustaviti razvoj gljiva i time dalju biosintezu mikotoksina.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.10.2023.

Robne rezerve razmenjuju NPK đubrivo za ratarske kulture

04.10.2023.

Određivanja sadržaja vlage u zrnu kukuruza pre skladištenja

21.09.2023.

Berba i čuvanje kukuruza

11.07.2023.

Bolest kukuruza

18.05.2023.

Aj berem grožđe, biram tamjaniku

21.04.2023.

Zaštita kukuruza

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca