Posetite i danas Osečinu

Ilustracija; Sljiva Stenlej; foto: Goran Đaković
Ilustracija; Sljiva Stenlej; foto: Goran Đaković

        Jedna od najznačajnijih manifestacija u regionu koja promoviše „kraljicu voća“ – Sajam šljiva u Osečini, juče  je otvorio ministar  poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je okupio oko 200 izlagača iz Podgorine i svih krajeva Srbije, koji su predstavili brojne proizvode od ovog voća. Sajam traje od 27. do 29. 

Prilikom otvaranja Branislav Nedimović, je istako da proizvođači treba da ulože u sisteme za navodnjavanje, zaštitu, u osiguranje, jer u  sledećim godinama to će biti rezultat za uspeh.

Osečina se s pravom smatra srpskom prestonicom šljive, jer je Podgorina rekorder u proizvodnji ovog sirovog, ali i osušenog voća. Iako je sezona, ljudi su došli da podrže Sajam i da izlože sve proizvodnje.

Proizvođači su istakli da je šljiva dobro rodila, Osečina je lider u proizvodnji suve šljive, pojedina nekada seoska gazdinstva su postala su kompanije i najveći izvoznici suve šljive.

 

Iz ovog dela Srbije na tržište se plasira oko 20 miliona kilograma sveže šljive godišnje. Međutim, po procenama stručnjaka, ove godine rod šljive je znatno manji, u nekim predelima čak i prepolovljen. Ipak, otkupna cena je znatno viša nego prethodnih godina. Ove godine kilogram šljive mogao bi da dostigne 50 dinara u otkupu, dok lane nije dostigla ni 20 dinara.

U sajamskoj hali u okviru Sajma šljiva poljorivredni proizvođači iz Podgorine izlažu proizvode sa svojih gazdinstava. Svi oni nude svoje proizvode, koji su napravljani po tradicionalnoj recepturi, po povoljnim cenama. Dodeljuju se nagrade najvećim proizvođačima šljive.

Ilustracija: pozegača, foto: Goran Đaković
Ilustracija: pozegača, foto: Goran Đaković

Tu su i izložba mehanizacije, sadnog materijala, kuvanje pekmeza, sušenje šljive, pečenje i degustacija rakije, izložba Zlatne ruke, Trg starih zanata i mnogi drugi sadržaji.

Domaćinstvo Gorana Simića primer je da se i na selu može razviti najviši stepen prerade voća.

Ilustracija; Sa sajma u Osečini, foto: Goran Đakovič
Ilustracija; Sa sajma u Osečini, foto: Goran Đakovič

Tri generacije Simića u Gornjem Crniljevu kod Osečine, uspele su da od tradicionalnog domaćinstva koje je nekada sušilo tek nekoliko tona suve šljive, postanu veliki proizvođači sa ozbiljnim prerađivačkim kapacitetima.

Radi usavršavanja cele ove priče diplomirao sam na čokoladiranju suve šljive, to je bio diplomski rad. Imamo u ideji neke nove linije za preradu, nove pakerice za vakuumska pakovanja. Usavršavamo usavršavamo se korak po korak da bi bili što bolji na tržištu“, kaže  Darko Simić, „Simić voće“ Gornje Crniljevo.

 

Povezano