Otvoren Šumadijski sajam poljoprivrede

Ilustracija: Velimir Stanojević, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Velimir Stanojević, foto: Domaćinska kuća

Šumadijski sajam poljoprivrede, 17. po redu, svečano je otvoren danas na kragujevačkom sajmištu i trajaće do  5. septembra. Na najvećoj jesenjoj smotri agrara južno od Save i Dunava predstavlja se više od 100 izlagača, kako u sajamskoj hali, tako i na spoljašnjem delu, a najveći deo izložbenog prostora zauzima mehanizacija, oprema i alat za polјoprivredu i stočna grla.

Od svih sajmovskih manifestacija koje se održavaju na Šumadijskom sajmu,  svi zaposleni se nekao  trude da zajedno sa izlagačima i partnerima predstave nešto novo kako bi svi bili zadovoljni,i da ovo manifestacija bude svake godine što bolja.

Da je šumadijski sajam poljoprivrede  važna  manifestacija, za razvoj centralnog dela Srbije, govori i to, da su tu i stalni partneri, dugogodišnji partner je i Gruža agrar, koje je predstavio Miroslav Nikolić, direktor kompanije.

Ilustracija: Sa sajma poljoprivrede u Kragujevcu, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Sa sajma poljoprivrede u Kragujevcu, foto: Domaćinska kuća

Njihovu ponudu sačinjava kompletna oprema za sisteme protivgradne zaštite upotpunjena uslugama transporta, postavke sistema i obuke kupca o korišćenju i održavanju sistema. Posebnu delatnost Gruža Agrara čini usluga konsaltinga i podrške voćarima i svima koji to žele da postanu. Okupili su tim stručnih ljudi koji obezbeđuje sve relevantne informacije koje su potrebne od momenta planiranja zasada do njegovog održavanja.

Velimir Stanojević, državi sekretar u Ministarstu poljoprivrede je istakao da  je ova manifestacija iz godine iz godine sve bolji. On je ovde po peti put i sebe smatra kao stalnim gostom.

Ilustracija: Sa sajma poljoprivrede u Kragujevcu, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Sa sajma poljoprivrede u Kragujevcu, foto: Domaćinska kuća

,, Mi imamo veliki Novosadski sajam poljoprivrede,najveći sajam u ovom delu Evrope,  ali su bitne i regionalne manifestacije, nedavno  je bio u Sremskoj Mitrovici, danas smo ovde,  uskoro je sajam u Kruševcu, i to je prava prilika da proizvođači pokažu šta imaju, a i prerađivači, i meni je drago da je u ovom kraju došlo do ekspanzije prerađivačkih  kapaciteta. U prošloj godini  na javni poziv za nove  destilerije, nove vinarije,  javio se veliki broj prerađivača voća i grožđa, istako je Velimir Stanojević, i dodao da je  agrarni bužet sve veća, za velike proizvođače imamo IPARD program, trenutno je aktuelna Mera 3 za preradu,  a za male proizvođače su subvencije, direktni podsticaji,nacionalne mere kao bi se pomoglo malim proizvođačima.

Ilustracija: Vladimir Matić, predstavnik opštine Koceljeva

Tokom četvorodnevne manifestacije organizuju se stočarske i izložbe pernatih i sitnih životinja.

U okviru pratećeg programa Sajam poljoprivrede organizuju se stručna predavanja i tribine sa aktuelnim temam iz oblasti poljoprivrede, a pripremljen je i bogat kulturno-umetnički program.

Sajma poljoprivrede organizuje Šumadija sajam uz pomoć brojnih sponzora, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Za sve posetioce obezbeđeni su besplatan parking i ulaz.

Povezano