Kruševljani imaju čime da se ponose

U  Kruševcu je danas  na prostoru Kvantaške pijace, održan  13. poljoprivredni sajam, pod pokroviteljstvom grada Kruševca i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kruševac.

Sajam je okupio preko 100 izlagača sa teritorije Rasinskog  okruga u oblasti proizvodnje stočne hrane, sredstava za prihranu, zaštitu bilja, semenske robe, baštenske opreme, alata, poljoprivredne mehanizacije, opreme, kao i osiguravajuće kuće i banke. Predstavljene su opštine u regionu, udruženja iz oblasti agrara, škole, ustanove, zadruge, poljoprivredna gazdinstva…

Prisutnima se prvo obratila Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, koja je tom prilikom istakla, da su na ovom sajmu predstavljena umeća poljoprivrednih proizvođača Rasinskog okruga.

Daju se subvencije za nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije i podizanje zasada pod voćem, premije osiguranja useva, plodova,višegodišnjih zasada, veštačko osemenjavanje krava.

Ilustracija: Boban Kostić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede
Ilustracija: Boban Kostić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede

„Ovaj kraj je poznat po tome da naši poljoprivrednici odnose najveća državna priznanja što se tiče kvaliteta i kvantiteta svojih grla, istakla je gradonačelnica i dodala:  Grad Kruševac  se trudi da pomogne poljoprivrednim proizvođačima, ove godine je izdvojeno  oko 54 miliona dinara, za podsticajna sredstava, koja mogu da koriste registrovana poljoprivredna gazdinstva, istakla je gradonačelnica.

 

„Veliko mi je zadovoljsto što mogu da otvorim sajam u svom rodnom gradu, i što sam danas  ovde.

„Agro-ekološki uslovi našeg područja omogućavaju raznolikost u poljoprivrednoj proizvodnji. Ravničarski deo koji zaokružuju vodotoci reka Zapadne Morave, Rasine, Južne i Velike Morave karakteriše povrtarska i ratarska proizvodnja. Proizvodnja sadnog materijala voćaka i vinove loze ovog kraja nadaleko je poznata i pretežno locirana u atarima sela na levoj strani Zapadne Morave od Trstenika do Stalaća. Brežuljkasti delovi kruševačke i trsteničke kotline idealni su za proizvodnju voća i grožđa.Ne smemo zaboraviti ni  Župu  koja  je jedna  od bisera rasinskog okruga i čuvena je po dugoj tradiciji u gajenju vinove loze i proizvodnji dobrih vina. Brdsko-planinski predeli na obroncima planina Kopaonik i Jastrebac karakteristični su po stočarskoj proizvodnji i proizvodnji maline i kupine. Ministarstvo poljoprivrede opredeljuje sve veći iznos finansijskih sredstava za nabavku  grla, novih mašina i opreme, ga zradnju objekata, istakao je Boban Kostić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, koji je otvorio sajam.

 

Održana  je 20. regionalna izložba u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, a posebne sadržaje organizatori su obezbedili za etno kutak, u okviru koga će se vršiti izbor najlepšeg slavskog kolača, najukusnijeg srpskog tradicionalnog jela, kao i ocenjivanje najuređenijeg seoskog izloga.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca