Zadrugarstvo & socijalno zadrugarstvo u formi elektronskih novina- Zadružni Newsletter

Ilustracija, lešnik, foto: pixabay
Ilustracija, lešnik, foto: pixabay

U cilju afirmacije zadrugarstva i zadružnih vrednosti Zadružni savez Srbije, Opšti zadružni savez za poljoprivredu i ruralni razvoj, Zadružni savez južne Srbije i Udruženje za lokalni razvoj „Kamenica“ pokrenuli su elektronske novine-Newsletter. Probni broj će se naći pred čitaocima već u septembru, dok je prvi broj ovog zadružnog glasila planiran za 5.oktobar. Newsletter će izlaziti svakog 5-og u mesecu i baviće se aktuelnostima u radu zadružnih saveza, predstavljanjem uspešnih zadruga, pitanjima od značaja za zadrugarstvo i ravnomerni održivi razvoj, savetima eminentnih naučnih i stručnih radnika iz različitih oblasti od značaja za unapređenje zadružnog sektora, savetima zadružnih revizora, kao i ostalim poslovnim informacijama. Nadamo se da će Newsletter značajno doprineti kvalitetnom i pravovremenom informisanju u skladu sa zadružnim principima, etikom i tradicijom zadružnog izdavaštva. Newsletter će biti objavljen na sajtu: www.zssrbije.org i distribuiran svim potencijalnim čitaocima, putem e-mail adrese. Zainteresovani čitaoci mogu se prijaviti puteme-maila: [email protected] ili telefona: 011382102 i 0113821047
Primer dobre zadružne prakse Zadruga “Leska” u Dobriću.

Prilikom posete šabačkom kraju u cilju unapređenja zadrugarstva, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Darko Božić i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, razgovarali su na terenu sa poljoprivrednim proizvođačima i zadrugarima i posetili Zadrugu „Leska“ u Dobriću. Osnovna delatnost ove uspešne zadruge je proizvodnja sadnog materijala lešnika i oraha, za koje postoji velika zainteresovanost na tržištu. „Zadruga „Leska“ u Dobriću je primer dobre prakse ne samo šabačkog kraja, već i cele Srbije, jer 80 odsto proizvoda izvozi na evropsko tržište“, rekao je ovom prilikom državni sekretar Darko Božić, napominjući da jeu ovoj zadruzi zaposleno 40 radnika, što je veoma značajno za razvoj i život sela, jer suljudi upravo prepoznali šansu da samo udruživanjem mogu da ostvare svoje ciljeve. Zadružni savez Srbije je mesto gde se okupljaju zadrugari kako bi dobili stručne savete i pomoć. Po rečima Nikole Mihailovića najvažnije je da se promovišu primeri dobre zadružne prakse, a Zadružni savez Srbije je uvek spreman da pruži stručnu pomoć novoformiranim i već postojećim zadrugama. „Za opstanak srpskog sela nema boljeg rešenja od udruživanja u zadruge“, zaključio je Mihailović i pozvao lokalne samouprave da podrže osnivanje i razvoj zadruga.

FARMA DOBRE POLJOPRIVREDNE PRAKSE- POTENCIJAL ZA FORMIRANjE STOČARKSKE ZADRUGE

Gazdinstvo Čutović iz Trbušana, udaljeno 30-tak kilometara od Čačka, protekle sedmice bilo je domaćin skupa posvećenog organskoj proizvodnji u stočarstvu i razvoju tovnog govedarstva. “Perspektiva su stočarske zadruge i razvoj organskog stočarstva imajući u vidu raspoložive prirodne resurse”, istakao je ovom prilikom Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, u prisustvu predstavnika ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, opština Čačak, Gornji Milanovac i Čajetina i brojnih farmera sa ovog područja.

ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO U PRIBOJU- MOGUĆNOSTI RAZVOJA ŽENSKOG ZADRUGARSTVA

Na Međunarodnoj manifestaciji izvornog stvaralaštva “Tromeđa bez međa”, koja je nedavno održana u Priboju, u organizaciji Udruženja žena “Sačuvajmo selo”, prisustvovaoje Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije sa saradnicima. Posle prijema kod predsednika opštine Lazara Rvovića, usledio je obilazak izložbenih štandova sa tradicionalnim proizvodima ovog kraja, a bilo je reči i o aktivnostima ovog udruženjai planovima koji se odnose na formiranje ženske zadruge u narednom periodu.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, posetio je opštinu Boljevac i na sastanku sa predsednikom opštine dr Nebojšom Marijanovićem razgovarao o mogućnostima oživljavanja zadrugarstva i stavljanja u funkciju dotrajalih zadružnih objekata na tom području.

Prilikom obilaska prve ženske zadruge Rtanjske domaćice u Valakonju, razmatrane su mogućnosti unapređenja ženskog preduzetništva u saradnji sa Zadružnim savezom Zaječarskog okruga.Ova zadruga je osnovana 2017.godine sa ciljem socijalnog i ekonomskog osnaživanja žena, a osnivači su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, uglavnom nezaposlene, ali spremne da svoje znanje i iskustvo primene u proizvodnji kvalitetne domaće zimnice i slatkog programa. Bogat asortiman proizvoda obuhvata, između ostalog, domaću turšiju, ajvar, kisele krastavce, kao i razne vrste džemova, kompota i slatka.

Zadružni savez Srbije i Opština Boljevac prepoznali su značaj ove zadruge, kojoj je u narednom periodu potrebno pružiti podršku, kako bi se nabavkom dodatne opreme proširio asortiman proizvoda domaće konzervirane hrane i unapredili prerađivački kapaciteti.

 

Povezano