Naši poljoprivrednici umesto da osiguraju useve, i dalje sa zebnjom gledaju u nebo

Udruženje novinara za poljoprivredu „Agropress“, organizovalo je danas u Novom Sadu konferenciju pod nazivom,, Vreme je za sigurnu poljoprivredu. Partner konferencije je Kompanija “ Dunav osiguranje“. U prepunoj sali Master centra, bilo je dosta poljoprivrednika, koji još nisu osigurali svoje useve, i došli su sa nadom da se bolje upoznaju sa osiguranjem, i koliko je to dobro za njih. Predsednik  Udruženja Goran Đaković upozorio je da se poljoprivrednici i dalje nerado odlučuju na osiguranje proizvodnje.  „Teško im je da odvoje dinar za osiguranje, a bez toga ćemo propasti i to kažem jer sam i sam poljoprivrednik. Imamo primer malinara i kupinara koji su ove godine imali fantastičnu cenu i zamislite kako je onima kojima je grad sve uništio. Da ne pominjem bolesti koje napadaju voće i useve, pa nemate prihode. A to je samo 2 ili 3 dinara po kilogramu. Na primeru šljive to je 8 do 9 hiljada dinara po hektaru i zaista nema jeftinije mere nego što je osiguranje“,istako je  je Đaković.

Predstavnik Dunav osiguranja Miodrag Mladenović izneo je poražavajuće podatke, prema kojima je samo 12 do15 odsto ukupno obradivih površina u Srbiji osigurano, dok je kod privatnih gazdinstava do tek 3 odsto. „To moramo svi zajedno da promenimo“, poručio je Mladenović.

Država je pri tome mnogo učinila poslednjih godina kako bi subvencijama ohrabrila poljoprivrednika na osiguranje svoje proizvodnje.

„Mi kao Ministarstvo pomažemo poljoprivrednicima da se zaštite od nepredvidivih vremenskih uslova kroz mnoge vidove, kao što su subvencije za navodnjavanje, za nabavku protivgradnih mreža, modernizujemo sistem protivgradne odbrane, ali i kroz direktnu finansijsku pomoć za osiguravanje useva. Ona se kreće od 40, 45, pa i do 70 odsto za 5 okruga.Podstičemo i lokalne samouprave da sufinansiraju osiguranje kako bismo sveli na minimum rizik za poljoprivrednike, za njegovo dobro ali i za građane kao kupce“, rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Naši poljoprivrednici umesto da osiguraju useve, i dalje sa zebnjom gledaju u nebo. „Prognoza je pouzdana za nekoliko dana, ali na duži rok ili sezonski ne možemo tačno da predvidimo vreme, a to je bitno za poljoprivrednike. Zato moraju dobro da razumeju poruke, ali i to im ne vredi mnogo ako nema zaštite ili nisu osigurani“, kaže Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 

Povezano

Iz ove kategorije