Utisci sa 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma

U halama i na otvorenom prostoru Sajmišta Novosadski sajam je od 18, do 24. septembra organizovao 88. međunarodni poljoprivredni sajam, 53. međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije. Dugoočekivane priredbe priređene na tradicionalan način, okupile su male proizvođače i velike kompanije. Nastupilo je oko 800 izlagača iz 17 zemalja, organizovano je i 9 kolektivnih izložbi, uz sve do sada poznate i uobičajene segmente.

Na priredbama u ovom terminu snažna podrška Novosadskom sajmu bili su: Češka Republika – Zemlja partner Poljoprivrednog sajma, Generali Osiguranje Srbija – Generalni sponzor priredbi i Strateški partner Novosadskog sajma, Al Dahra – Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije – Partner i Pokrovitelj, Pokrajinska Vlada, Grad Novi Sad i JP Vojvodinašume kao Zlatni prijatelj Sajma lova i ribolova.

Ilustracija: Učesnici Ipard konferencije, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Učesnici Ipard konferencije, foto: Svetlana Kovačević

NA SAJAM I VAKCINISANI I NEVAKCINISANI

Poljoprivredni sajam, Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije primali su posetioce uz Digitalni zeleni sertifikat, negativan PCR ili brzi antigenski test. Priredbe je posetilo oko 40 odsto posetilaca u donosu na 2019. godinu. Od tog broja sa već pripremljenim dokumentima – Digitalnim zelenim sertifikatom (potvrdom o vakcinaciji ili preležanom KOVID-u 19), negativnim PCR ili brzim antigenskim testom kroz kapije je prošlo 72 odsto posetilaca. Testiranih posetilaca je bilo 28 odsto. Utvrđeno je da je bilo 1,87 odsto onih koji su želeli da uđu na Sajam, ali im zbog pozitivnog rezultata to nije omogućeno.

Sajam su posetile brojne delegacije – gradske, pokrajinske, republičke i međunarodne.

 

MEHANIZACIJA

-Samo jedan od izlagača poljoprivredne mehanizacije kaže da je zatvorio ugovore u vrednosti milion i po evra, a onih sa postignutim poslovnim uspesima ima još mnogo. Za nas je ohrabrujuće što smo organizovali bezbedan događaj i otvorili sezonu sajmova na način koji je u skladu sa ambijentom u kom živimo, i u tom smislu ćemo se brzo organizovati da već sada zaključimo neke ugovore za sledeći Sajam u maju – rekao je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

 

Kompanija KITE DOO je na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu prodala četiri traktora i dala ponude za prodaju više od 20.

– Dali smo i ponude za više od 30 priključnih mašina, delom zahvaljujući nezvaničnoj najavi da će Uredbom Vlade biti subvencionisano do 50 odsto vrednosti priključnih mašina, ali s datumom fakture u 2021. godini – kaže izvršni direktor kompanije KITE DOO Đorđe Mišković.

Bolji od očekivanog, nastup na 88. međunarodnom poljoprivrednom sajmu ocenjuju i na štandu kompanije „Agropanonka“.

– Posećivali su nas poljoprivrednici zainteresovani za  kupovinu i dogovorili smo prodaju oko 70 mašina. Na lageru imamo mašine svih modela, nismo menjali cene i to se, u ovoj globalnoj krizi, pokazalo kao prednost – objašnjava direktor prodaje Aleksandar  Švonja.

S prodajom su zadovoljni i u kompaniji MBV u Vršcu. Marketing menadžer Dejan Banić kaže da su prodali dvadesetak priključnih mašina.

Kompanija „Titan mašineri“ (machineri) je izložila 15 traktora, od kojih prvi put na Sajmu i dva namenjena voćarima i svi  su prodati – kaže marketing menadžer Marina Ćupurdija.- Pored toga, prodali smo i desetak priključnih mašina, uglavnom plugova obrtača i rasipača mineralnih đubriva.

Menadžer prodaje u „Delta Agraru“ Nikola Vejnović navodi da su na Sajmu prodali pet traktora, više priključnih mašina i pri zaključenju su posla oko prodaje prikolica. – Zadovoljni smo nastupom i prodajom na Sajmu – kaže Vejnović.

– S obzirom na promenu termina održavanja Međunarodnog poljoprivrednog sajma, poseta je jako dobra. S velikim brojem kupaca započeli smo pregovore o kupovini mašina i ni jednog momenta nismo zažalili što smo ovde – objašnjava komercijalista prodaje u „Inter Agraru“ Drago Radulović.

Izvršni direktor kompanije RTI Natalija Kurjak ocenjuje da se promenjeni termin održavanja Poljoprivrednog  sajma pokazao čak i dobrim jer poljoprivrednici na osnovu prinosa pšenice, uljane repice, suncokreta i kukuruza mogu da procene koliko mogu da ulože u obnovu mehanizacije. Zadovoljni smo interesovanjem potencijalnih kupaca- zaključuje Natalija Kurjak.

Kompanija „Majevica-servis“ u Bačkoj Palanci je na 88. međunarodnom poljoprivrednom sajmu izložila  oko 50 mašina.- Kao jedini izlagač domaće poljoprivredne tehnike smo za prva četiri dana Sajma prodali 45 mašina, iz svakog izloženog segmenta poneku. Zabeležili smo još hiljadu upita zainteresovanih kupaca – kaže Radovan Komad iz kompanije „Majevica-servis“.

Iako je štand Rusije s poljoprivrednom mehanizacijom bio skromniji od najavljenog zbog kovid-19 krize, veliku pažnju posetilaca privukao je traktor „kirovec K-525“- podjednako moćan kao konkurenti i osetno jeftiniji.

Dejan Zorić iz kompanije „AgroTech“ u Trešnjevcu naglašava da je najveći deo izloženih mašina i prodat.

Zadovoljan sajamskim nastupom je i vršilac dužnosti direktora kompanije ITN Agrotech Marko Stojanović. – Mnogo je neizvesnosti pratilo održavanje ovog Sajma, ali smo zadovoljni. Izložili smo skupe mašine od kojih smo prodali telehendere i prskalice. Nekoliko kupaca je i kaparisalo traktore – kaže Stojanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezano

Iz ove kategorije