Matija Perčić: IPARD i ja

Ilustracija: Matija Perčić, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Matija Perčić, foto: Svetlana Kovačević

Matija Perčić, ima 26 godina i živi u okolini Subotice. Matija je odlučio da nastavi porodičnu tradiciju bavljenja poljoprivredom , on je treća generacija u porodici Perčić.  Obrađuju oko 100 ha, prvenstveno gaje žitarice za ishranu stoke, jer imaju oko 70 tovnih junadi simentalske rase, i Aberdin Angus rase.

Po Matijinim rečima ova godina nije bila baš najbolja, prinos kukuruza je bio oko 5 t po hektaru, pšenica je podbacila zbog sušnog perioda u proleće, mada su oni spremili  dosta kabaste hrane, i to će biti dovoljno  za zimu.

,, Nije lako baviti se poljoprivredom, ali ja sam odlučio da nastavim porodičnu tradiciju. Nisam još uvek oženjen, ali naravno i to imam u planu. Koristimo subvencije Ministarstva poljoprivrede, konkretno za tov, i uvek dobijamo na vreme, do sada nije bilo kašnjenja. Koristimo i  pogodnosti subvencionisanih kredita Ministarstva poljoprivrede, gde je kamata 1 odsto. Prošle godine nam je značilo jer smo mogli da podignemo kredit  za likvidnost, jer je kao što znate bila teška godina, zbog korone i celokupne situacija, priča nam Matija, i  dodaje:  Konkurisao sam  za Meru 1, u okviru IPARD-a II za nabavku mašina neophodnih na našem  gazdinstvu.

“Vrednost investicije bez PDV-a  bila  je 6,9 miliona dinara i odobren mi je povraćaj od 65 odsto. Investirali smo najpre novcem koji smo dobili tako što smo podneli kredit, a kad smo ostvarili povraćaj, vratili smo uzeti novac“. Izabrao sam teleskopski manipulator kako bih olakšao mnoge poslove na farmi među kojima su oni najteži, kao što je manipulacija rolo balama i izđubrivanje objekata, priča nam ovaj mladi poljoprivrednik.

Na njegovoj  farmi sada sve funkcioniše brže i lakše uz pomoć teleskopskog manipulatora model „Merlo P27.6 PLUS“.

Planiram ponovo da se prijavim za neku novu investiciju. Preporučujem svima da pokušaju jer u zamenu za malo truda u prikupljanju dokumentacije može mnogo toga da se dobije. Na kraju da pohvalim i da se zahvalim svim kontrolama Ministarstva koje su bile izuzetno korektne i spremne na saradnju.

Povezano

Iz ove kategorije