Posle godinu dana pauze zbog korona virusa, juče i danas održan je 12. Festival zimnice u Koceljevi.
– Festival zimnice je održan, dobili smo saglasnost od republičkog Kriznog štaba da se može održavati uz sve propisane epidemiološke mere. Naravno da ćemo poštovati sve što nam je preporučeno, jer želimo da zaštitimo sve učesnike”istakao je Vladimir Matić, pomoćnik predsednika opštine Koceljeva i član organizacionom odbora.
“Za 20 dana sa skraćenim timom uspeli smo da sve organizujemo, sve je to entuzijazam , volja, želja, ljubav pre svega da ovo mesto prikažemo u što boljem svetlu. Po meni ovo je najbolja manifestacija koja postoji u Srbiji, istakao je Matić i dodao:
“Mi se trudimo da budemo dobri domaćini i da se gosti osečaju kao kod kuće. Festival zimnice nije samo opštinska manifestacija, svaki građanin koji je došao da izlaže proizvode, da ih kupi ili samo da prošteta, oseća festival kao svoj, a tako i treba da bude – istakao je Matić.
“Na Festivalu 2019. godine bilo je 240 izlagača, sada imamo 210. Od ukupnog broja izlagača oko dve trećine su proizvođači zimnice, jedna trećina čine ručni radovi, umetnički radovi i kultura, što čini čar ovog Festivala. Ne želimo da ovo bude vašar već Festival. Na oko 50 štandova kupci mogu pronaći prerađevine lokalnih proizvođača. Pored domaćih izlagača svoje proizvode su u najvećem broju ponudili gosti iz okolnih gradova i opština poput Šapca, Valjeva, Uba, Loznice , Osečine,Leskovca, Vranja, Lazarevca, Beograda, a tu su izlagači iz Trebinja, Brčkog, Bijeljine.
Na većini štandova našla se zimnica,proizvodi od meda,različite vrste suhomesnatih proizvoda.Ipak,za uspešan plasman potrebno je imati i malo inovativnosti. S obzirom da su proizvodi potpuno prirodni, i ručno pravljeni ,cene su pristupačne.
Kao što znamo prošla godina je bila teška, i što se tiče prodaje domaćice su imale 30 odsto manju prodaju u odnosu na prethodne godine. Na ovogodišnjem Festivalu domaćiće iz Koceljeve su napravile 120 hiljada tegli, a tu su i slatka, sokovi, likeri.
Za teglu domaćeg ajvara trebalo je izdvojiti od 700 do 800 dinara, paprika je ove godine poskupela i za kilogram paprika treba izdvojiti od 120 do 140 dinara.
Treba dosta vremena i truda da se napuni i aranžira jedna ovakva tegla, sve unutra je izrezbareno. U tegli ima sve što se stavlja u turšiju, a ja sam čak ubacila i grožđe, krušku, jabuku, tikvicu, kelerabu – kaže ova kreativna učesnica, istakla je jedna od učesnica Festivala.
Održano je i takmičenje u kuvanju gulaša. Organizatori se nisu nadali tolikim učesnicima, 2019. godine je bilo 280 a ove godine 220.