Sutra važan dan za Srbiju

Ilustracija: Meso, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Meso, foto: Domaćinska kuća

Naime, naša zemlja očekuje sutra od Evropske unije „zeleno svetlo“ za izvoz ovog mesa na njihovo tržište. I to posle 30 godina.

Ministar poljoprivrede sutra ima sastanak sa upravom Evropske komisije nadležne za politiku EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, gde se očekuje „podizanje rampe“ za srpsku svinjetinu i piletinu.

Krajem 2019. godine ukinuta je obavezna vakcinacija protiv klasične kuge svinja, koja se radila više od tri decenije. To je, ujedno, bio i prvi korak ka proceduri za omogućavanje izvoza svinja na tržište EU. Osim izvoza, Srbiji će biti odobren i tranzit svinjskog mesa kroz EU, što će znatno pojednostaviti i pojeftiniti troškove izvoza i transporta mesa za Rusiju, tačnije Carinski savez.

Kako „Novosti“ saznaju, izvesno je da će pileće meso i jaja moći u EU već ove godine, a svinjetina početkom 2022. Ipak, tržište svinjskog mesa poslednjih godina kaska. Naročito od kad se pojavila afrička kuga svinja. Tako, iako imamo sporazum sa Kinom za izvoz, to je obustavljeno, pa su se viškovi iz EU prelili i na našu zemlju. Samo za prethodnih godinu dana uvezli smo oko 16.000 tona svinjetine.

Srbija je od izvoznika svinjskog mesa postala njegov uvoznik, ističe Branislav Gulan, agroanalitičar. Kako kaže Gulan, u oborima je sve manje svinja, dok se to ne vidi u mesarama jer stiže zamrznuto iz uvoza, za koji je pre dve godine potrošeno 71, a prošle 58 miliona dolara. Pre tri decenije Srbija je bila izvoznik svinjskog mesa sa 762 miliona dolara godišnje.

Gulan upozorava da se stočarstvo nalazi u velikom problemu jer u BDP agrar Srbije učestvuje sa samo 31 odsto. Pojedini domaći stručnjaci smatraju da bi ova odluka EU otvorila vrata našem svinjskom mesu ka mnogim tržištima, pa bi i tov počeo polako da se oporavlja.

I dok nam je kočnica za svinjsko meso bila vakcina protiv klasične kuge, salmonela nas je stopirala za izvoz piletine i jaja. Nacionalni plan kontrole koka nosilja na salmonelu je posle više od 10 godina urađen i očekuje se zeleno svetlo i za ovaj izvoz. Naši pravilnici sada su usaglašeni sa Evropskom komisijom, ukinuto je lečenje salmonele, evidentirana su sva jata, a to su bile i najveće zamerke za plasman na tržište EU. Napravljena je i aplikacija u koju se unose podaci, sprovodi se vakcinacija protiv salmonele, iako nije obavezna, a deo se refundira iz budžeta.

Kada je reč o monitoringu na salmonelu, Uprava za veterinu treba da nadležnima u EU dostavi podatke koja je naša trenutna prevalenca i za koliko ćemo da je smanjimo u narednih godinu dana.

 

Povezano

Iz ove kategorije