Čokolada posebnog ukusa na Festivalu zimnice u Koceljevi

Ilustracija: Milena Sjerić , foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Milena Sjerić , foto: Svetlana Kovačević

Bračni par Milena i Niko Sjerić godinama se, na porodičnom imanju u Ljeljenči kod Bijeljine, bave proizvodnjom i preradom bundeve, koja se sve više koristi u ishrani, ali i kao prirodni lek.

Sjerići od 2010. godine proizvode nekoliko sorti bundeve, među kojima su i golica, hokaido i muskatna bundeva.

Bundevu uzgajamo svake godine na šest do sedam hektara. Golicu sejemo na većoj površini, dok muskatnu i hokaido uzgajamo na nešto manjim parcelama – priča nam  Milena, koju smo upoznali na Festivalu zimnice u Koceljevi.

Od bundeve može da se pravi praktično sve, od slanog i slatkog do kiselog programa – kolači, pite, peciva, ulje, čorbe i sokovi. U kombinaciji sa bundevom dobro idu šargarepa, jabuka i dunja – ističe Sjerićeva i dodaje da u budućnosti planiraju da prošire asortiman svojih proizvoda.

“Koristeći dugogodišnje iskustvo, razvili smo vlastiti način proizvodnje i vrlo smo ponosni na naše proizvode. Upornim radom i željom usvojili smo tehnologiju prerade bundeve. Imamo malu, ali ekskluzivnu proizvodnju i posebno smo pažljivi u svakoj fazi proizvodnje od njive do trpeze. Podržavamo zdrav način ishrane nudeći prirodne proizvode od bundeva.  Želimo zaslužiti poverenje naših kupaca nudeći zdrave proizvode visokog kvaliteta. Naši proizvodi ne sadrže bilo kakve dodatke (šećer,arome, aditive i dr.) i 100% su PRIRODNI. Želimo podeliti bogatstvo vitamina, minerala ,mirisa i ukusa koje nude naši proizvodi i ukazati na važnost konzumiranja prirodnih proizvoda i proizvoda od bundeve u svakodnevnu prehranu, priča nam Milena.

Bundevino ulje je bogato omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog nervnog sistema, odnosno mozga. Preporučuje se u lečenju prostate. Bundevino ulje reguliše nivo holesterola, preventivno deluje kod funkcije mokraćne bešike i pomaže u lečenju sindroma iritiranih creva. Poboljšava probavu i štiti bubrege. Pomaže i kod zatvora te upale debelog creva (kolitisa). Efikasno je kod žgaravice i ublažava sindrom iritabilnih crijeva. Dokazana je i snažna moć ovog ulja u prevenciji oštećenja bubrega uzrokovanih dijabetesom. Pomaže srcu i krvnim žilama.

Crni kim je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnim civilizacijama korišćen je za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Seme crnog kima je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona.

Kao izuzetan imunomodulator, ulje crnog kima pomaže pri lečenju ne samo onih bolesti koje nastaju kao posledica oslabljenog imunološkog sistema, već i onih kod kojih je uzrok preterana imunološka reakcija. Zbog dokazanih hemopreventivnih i hemoterapijskih svojstava 1996. godine Savezna uprava za kontrolu lekova i hrane SAD odobrila je upotrebu crnog kima u tretmanima kancerogenih bolesti.

“Od prošle godine smo počeli praviti čokoladu sa semenkama bundeve, mlečnu belu  čokoladu kao i crnu čokoladu. Na 88. međunarodnom sajmu u Novom Sadu, dobili smo zlatnu medalju na koju smo jako ponosni. Drago nam je što su prepoznali našu ideju, dizajn kao i kvalitet naših proizvoda.

Osim crne, Sjerići proizvode i mlečnu i belu čokoladu sa prženim semenkama bundeve. Na ocenu kvaliteta poslali su crnu, sa manje šećera, vodeći se izborom onih koji su ih probali. I nisu pogrešili. Prepoznat je kvalitet, vredan rad i trud ove četvoročlane porodice.

Pored semenki i svega sezonskog  pravie  likere i slatka od sezonskog voća i povrća.

.

 

Povezano

Iz ove kategorije