Šta čekate da probate?

Nicolas i Sandra Šćekić, došli su iz manjeg grada kod Marseja u Francuskoj u selo Gornje Jarušice kod Kragujevca da gaje francuske dinje.

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae pa bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cveta početkom leta, a bere se u jesen. Plod dinje je valjkastog oblika. Obično je dug 15-22 cm, a težak 1-2 kg. Ima jako lep miris i ukus. Tvrda kora može biti glatka, naborana ili mrežasta s režnjevima. Unutrašnji, jestivi deo najčešće je narandžaste ili svetlozelene boje, a šupljina je ispunjena semenkama.

-To je kuća babe i dede jer ni roditelji nam  nisu rođeni ovde. Sa bratom sam odlučila da živim ovde, priča nam Sandra i dodaje: Tamo nije baš sjajno, ostala sam bez posla i onda sam htela da probam ovde kako je i uspelo mi je- rekla je Sandra. Naime, oni su posadili dinje, dve vrste na 10 ari:

-Jedna je savor a druga diabolo. Cucumis melo ‘Savor’ sitna je plodna dinja duboko narančastog mesa sa sivozelenom kore. Izuzetno aromatično i slatko meso je gurmanska poslastica.

Doneli smo semenke i posadili ovde. Iznenadili smo se da je sve rodilo, za prvi put smo baš imali sreće.

Francuske dinje su prirodno slatke i vodene, i imaju poseban ukus.  Takođe proizvodimo domaći džem od francuskih dinja.  Dinje nisu prskane, džem nema konzervansa, priča nam Sandra. Dinje Savor su 250 din/Kg, a dinje diabolo su 270 din/Kg.  Tegla džema od 400 g je 400 din, a tegla džema od 800 g je 700 din.  Moguća je kućna dostava za dinje (5kg minimalno) u Kragujevcu i Beogradu.  Isporuka džema će se vršiti putem brze pošte u celoj Srbiji !

Sandra nam  se pohvalila da je džem od dinja odličan. Prvo su prodavali dinje, a sada i džem.

Kada je reč o životu na selu, kaže da joj je sve dostupno jer nije daleko od civilizacije, samo 20-ak km od Kragujevca.

 

 

Šta čekate da probate ?

Za narudžbine, pošaljite poruku u inbox ili pozovite na broj.

Tel : 064/4023812

Viber/WhatsApp : +33 615507133

 

 

Povezano

Iz ove kategorije