Velimir Stanojević: Perspektiva gajenja jagodičastog voća

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević otvorio je  u Beogradu prvi internacionalni skup „Berry Business Forum“.  Konferencija je  namenjena uzgajivačima i izvoznicima svežeg jagodičastog  voća. Na otvaranju  govorili su  direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric i ambasador Kraljevine Holandije Joost Reintjes.

Događaj organizuje Agro Belgrade uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ambasade Kraljevine Holandije.

„Površina pod zasadima voća u 2020. godini iznosi 190.507 hektara, što je 2% više u odnosu na prethodnu godinu. Najzastupljenije površine su pod zasadima šljive, jabuke, maline i višnje. Površina pod šljivom iznosi oko 73 hiljade hektara što je 38% u odnosu na ukupnu površinu svog voća. Jabuka učestvuje sa skoro 14%, malina sa 13% i višnja sa 10% u odnosu na ukupne površine pod voćem, istakao je Stanojević i dodao:


„Proizvodnja voća u 2020. godini iznosi 1.620.236 tona, što je za 5% više u odnosu na prethodnu godinu. Sve je veći broj novih, intenzivnih zasada sa savremenom tehnologijom gajenja i većom gustinom sadnje. Višnja, jagoda, lešnik, kruška i šljiva su prošle godine imali veći rod u odnosu na 2019. godinu, dok su trešnja, kajsija, nektarina i breskva podbacile sa rodom prošle godine.
U 2020. godini izvezeno je 166,7 hiljada tona jagodastog voća, u vrednosti izvoza od 338 miliona EUR, što je 19,4% više u odnosu na vrednost izvoza voća u 2019. godini (283 miliona EUR).
Najveću vrednost izvoza u 2020. godini ostvarila je smrznuta malina sa 259 miliona evra, što čini 40 % u odnosu na ukupnu vrednost izvoza svog voća. Sveža jabuka je sa 110,6 miliona evra druga voćna vrsta po vrednosti izvoza, zatim smrznuta kupina sa 40 miliona evra i smrznuta višnja sa 31,3 miliona evra.
U periodu januar – septembar 2021 godine izvezeno je 360.846 tona svog voća u vrednosti od 553,7 miliona EUR, što je za oko 17,9% veća vrednost izvoza u odnosu na isti period prošle godine (469,5 miliona EUR). U periodu januar – septembar 2021 godine izvezeno je 112.148 tona jagodastog voća u vrednosti od 318 miliona EUR, što je za oko 30,3% veća vrednost izvoza u odnosu na isti period prošle godine (244 miliona EUR). U 2020. godini uvezeno je 25,6 hiljada tona jagodastog voća, u vrednosti izvoza od 43,5 miliona EUR, što je 36,7% više u odnosu na vrednost izvoza voća u 2019. godini (31,8 miliona EUR). U periodu januar – septembar 2021 godine uvezeno je 205.267 tona svog voća u vrednosti od 175,8 miliona EUR, što je 3,6% veća vrednost uvoza u odnosu na isti period prošle godine (169,7 miliona EUR). U periodu januar – septembar 2021 godine uvezeno je 21.330 tona jagodastog voća u vrednosti od 42 miliona EUR, što je 40% veća vrednost uvoza u odnosu na isti period prošle godine (30 miliona EUR).

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric, Velimir Stanojević,  i ambasador Kraljevine Holandije Joost Reintjes.

„Ministarstvo poljoprivrede, tj. Uprava za Agrarna plaćanja subvencioniše proizvođače jagodičastog voća, od sadnog materijala do skladišta. U 2020. godini dato je za 150 ha podsticaja za borovnicu. Raste potreba za jagodičastim voćem, to treba da ohrabri proizvođače da gaje ovo voće. Potrebno je da korista najbolja dostignuća iz oblasti nauke i struke, ka idemo ka mehanizovanoj berbi, da radimo na brendiranju i geografskom poreklu, istakao je Stanojević.

Poljoprivreda je važan sektor srpske ekonomije. Holanđani kao i Srbi žive od nje. Naše dve zemlje imaju dugoročnu saradnju u oblasti poljoprivrede. Posebno je saradnja u sektoru bobičastog voća privukla mnogo pažnje i primer je oblasti u kome prirodno partnerstvo može i treba da se gradi. Današnja konfererencija upravo pokazuje da razmena iskustva, unapređenje znanja i rad su put ka održivoj proizvodnji u budućnosti – rekao je Joost Reintjes, ambasador Holandije.

Ljudi širom sveta bi trebalo da imaju priliku da jedu izvrsnu srpsku hranu,  a srpski uzgajivači i drugi predstavnici prehrambene industrije trebalo bi da imaju priliku da povećaju svoj profit dolaskom do tih globalnih potrošača. Najbolje plaćena tržišta zahtevaju najviše standarde, a srpski proizvođači voća i povrća se unapređuju kako bi ispunili te standarde i bili prisutni na unosnijim tržištima. Zbog toga sam srećna što USAID nastavlja da podržava kompanije i uzgajivače u ovom sektoru kroz naš Projekat za konkurentnu privredu – izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Događaj organizuje Agro Belgrade uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ambasade Kraljevine Holandije.

 

 

Povezano

Iz ove kategorije