Starim zanatima bespovratno pet miliona dinara

Svrljig, Pihtijada, foto: Marko Miladinović, Domaćinska kuća
Svrljig, Pihtijada, foto: Marko Miladinović, Domaćinska kuća

U Udruženju samostalnih zanatlija Novog Sada, uručeni su ugovori korisnicima koji su dobili sredstva na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam kojim se subvencionišu preduzetnici, mikro i mala pravna lica za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata, odnosno poslova domaće radinosti.

Sekretarijat je dodelio ukupno pet miliona dinara radi unapređenja i očuvanja procesa proizvodnje na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za umetnički ili stari zanat ili posao domaće radinosti, u cilju povećanja konkurentnosti, odnosno ukupnog razvoja preduzetništva u AP Vojvodini.

Sredstva su dodeljena za nabavku opreme ili repromaterijala, a pojedinačni iznosi su odobravani u visini do 100 odsto kupovne vrednosti po projektu aplikanta, sa uračunatim PDV-om.

Prema rečima sekretara Nenada Ivaniševića, subvencije su dobila 24 korisnika, a po 2,5 miliona dinara raspoređeno je za tekuće (13 korisnika) i za kapitalne subvencije (11 korisnika).

-Stari zanati su važni zbog tradicije, ali i zbog turizma, jer nema turističke manifestacije bez starih zanata, koji, kao nešto što je autentično, privlače velik broj posetilaca. Ideja je da se ova praksa nastavi i naredne godine, ali sa većim iznosom, kao i da u programe zapošljavanja uvedemo posebnu kategoriju – obuku novozaposlenih za stare zanate. Zanati su važni i za očuvanje kulture manjinskih zajednica, jer oni u većini slučajeva karakterišu njihovo biće. Zanati su skup proizvodnje, turizma, tradicije i očuvanja multietničnosti, po čemu je Vojvodina nadaleko poznata, rekao je Ivanišević.

Među korisnicima sredstava jesu mnogobrojne zanatlije iz čitave pokrajine, od sarača do kožara, od krojača do drvodelja i umetničkih livnica, što jasno pokazuje opredeljenost stanovništva da aktivno radi na očuvanju tradicionalne proizvodnje kako bi ova privredna delatnost nastavila da živi i na neki svojstven način ide u korak s vremenom i modernim tokovima, a opet da ne izgubi svoju svrhu i osobenost.

Zanatlijama su ugovore zajedno uručili sekretar Nenad Ivanišević i predsednik Udruženja Slavko Novaković.

Povezano

Iz ove kategorije