Začinska, jestiva i medonosna biljka

Ilustracija: Rhodiola rosea, foto; pixabay
Ilustracija: Rhodiola rosea, foto; pixabay

Rhodiola rosea, ili sibirska ruža,  je sočna biljka, sastoji se od sitnih žbunova, visokih od pet do 35 centimetara. Mesnate stabljike nastaju od robusnog rizoma, dok su cvetovi grupisani u cvasti, žute, narandžaste ili crvene boje. Prijatnog je mirisa, poput ruže.

Zlatni koren prvi je proučavao Georgij Vasiljev Krilov, ruski botaničar, a kasnije je objavljeno više od 170 farmakoloških i kliničkih studija koje su pokazale njena medicinska delovanja. Krilov je, pak, prvi otkrio da koren ove biljke sadrži snažne adaptogene i da ljude i životinje štiti od fizičkog i mentalnog stresa, štiti od raznih toksina i prehlada.

Pripada porodici Crassulaceae, tj. grupi biljaka koja je oduvek bila zanimljiva zbog lekovitih svojstava. Da li zbog nabubrelih listova, ili zato što ove biljke uspevaju na suvim i pustim mestima, rodiola je oduvek bila interesantna fitoterapeutima.

Pripada porodici sukulenata i zadržava dosta vode tako da je otporna na sušu. Sadrži velike količine vitamina A i C, konzumira se kao salata.

Biljka za pamet, sibirska ruža, zlatni koren i carska biljka, četiri su najčešća imena rodiole , još jedne u nizu `čarobnih` biljaka o čijoj lekovitosti se, poslednjih godina, mnogo govori. Ipak, bolje upućeni znaju da je, u prošlosti, rodiola bila jedna od najtajanstvenijih i najcenjenijih lekovitih biljaka.Rodiola raste na peskovitom tlu i većim nadmorskim visinama arktičkog područja Evrope i Azije. Raste i do 70 centimetara i ima cvetove, najčešće, žute boje.

Aktivni sastojci ove biljke imaju pozitivan uticaj na centralni nervni sistem, zbog čega i koncentracija, fizičke i mentalne performanse tela mogu biti bolje. Može da bude od koristi tokom studija, u sportu i u podnošenju stresa; redukuje mentalni umor i može da doprinese boljem opštem stanju. Dopunjen cinkom, Rhodiolin poboljšava otpornost tela na bolesti, dok u isto vreme redukuje stres i simptome izazvane napetim životnim stilom.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca