Začinska, jestiva i medonosna biljka

Rhodiola rosea, ili sibirska ruža,  je sočna biljka, sastoji se od sitnih žbunova, visokih od pet do 35 centimetara. Mesnate stabljike nastaju od robusnog rizoma, dok su cvetovi grupisani u cvasti, žute, narandžaste ili crvene boje. Prijatnog je mirisa, poput ruže.

Zlatni koren prvi je proučavao Georgij Vasiljev Krilov, ruski botaničar, a kasnije je objavljeno više od 170 farmakoloških i kliničkih studija koje su pokazale njena medicinska delovanja. Krilov je, pak, prvi otkrio da koren ove biljke sadrži snažne adaptogene i da ljude i životinje štiti od fizičkog i mentalnog stresa, štiti od raznih toksina i prehlada.

Pripada porodici Crassulaceae, tj. grupi biljaka koja je oduvek bila zanimljiva zbog lekovitih svojstava. Da li zbog nabubrelih listova, ili zato što ove biljke uspevaju na suvim i pustim mestima, rodiola je oduvek bila interesantna fitoterapeutima.

Pripada porodici sukulenata i zadržava dosta vode tako da je otporna na sušu. Sadrži velike količine vitamina A i C, konzumira se kao salata.

Biljka za pamet, sibirska ruža, zlatni koren i carska biljka, četiri su najčešća imena rodiole , još jedne u nizu `čarobnih` biljaka o čijoj lekovitosti se, poslednjih godina, mnogo govori. Ipak, bolje upućeni znaju da je, u prošlosti, rodiola bila jedna od najtajanstvenijih i najcenjenijih lekovitih biljaka.Rodiola raste na peskovitom tlu i većim nadmorskim visinama arktičkog područja Evrope i Azije. Raste i do 70 centimetara i ima cvetove, najčešće, žute boje.

Aktivni sastojci ove biljke imaju pozitivan uticaj na centralni nervni sistem, zbog čega i koncentracija, fizičke i mentalne performanse tela mogu biti bolje. Može da bude od koristi tokom studija, u sportu i u podnošenju stresa; redukuje mentalni umor i može da doprinese boljem opštem stanju. Dopunjen cinkom, Rhodiolin poboljšava otpornost tela na bolesti, dok u isto vreme redukuje stres i simptome izazvane napetim životnim stilom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca