Zašto dolazi do truleži plodova jabučastog voća

Ilustracija: zasad jabuka, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: zasad jabuka, foto: Svetlana Kovačević

 U voćnim zasadima gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita registrovani su simptomi truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena).

Gljiva prouzrokovač truleži jabučastog voća prezimljava u obliku micelije u inficiranim trulim, mumuficiranim plodovima koji ostaju u zasadu. Konidije se u proleće prenose pomoću vetra, kiše ili insektima i pri povoljnim uslovima vlažnosti ostvaruju nove zaraze. Patogen se može širiti i putem micelije s ploda na plod na mestu njihovog dodira.

U cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena za sledeću sezonu preporuka je da se u voćnim zasadima sakupe i unište mumificirani plodovi. Tokom vegetacije je značajno zaštiti plodove  od insekata i drugih faktora koji dovode do njihovog povređivanja. U fazama sazrevanja ploda sprovode se hemijske mere zaštite a u cilju sprečavanja infekcije ploda prouzrokovačima ove i drugih vrsta truleži u skladištu.

Povezano