Atraktivan i neobičan cvet

Vrlo neobičan i atraktivan cvet nerine ima delikatne latice koje krase krhku, tanku stabiljku. U spektru nijansi uglavnom ružičaste boje, ovaj ljiljan će obogatiti vašu terasu u jesenjim danima, kao otmen i svež akcenat među ostalim cvećem. Nerina, koja je dobila ime od grčke reči „nereis“ što znači „morska nimfa“, spada u posebnu vrstu ljiljana (Nerine bowdenii) i može da se nađe u više od 30 varijacija. Cvet koji potiče iz stenovitih, suvih predela Južne Afrike, traži vrlo suvu zemlju, dosta sunca a može da naraste do 60 santimetara. Na vratu lukovice kada se pojavi bronzana, tamnija boja znak je da se lukovica budi nakon perioda mirovanja. U proleće pre aktiviranja rasta preporučuje se zamena samo gornjeg dela zemlje u saksiji novim, plodnim supstratom. Lukovice se bolje razvijaju u manjim saksijama. U periodu cvetanja ne sme se biljka izlagati visokim temperaturama. Kao sobne biljke najčešće se gaje Nerine bowdenii, Nerine flexuosa i Nerine sarniensis.

Ovaj biljka ima cvet koji po formi podseća na izduženu trubu s laticama koje se uvrću na unutra. Lišće tek počinje da se oblikuje i razvija nakon što cvet dostigne svoj najveći rast. Nerina najčešće cveta u ružičastim nijansama, od veličanstvene ciklame do beličastoljubičastog tona. Ipak može da se nađe i u beloj, narandžastoj i bordo boji. Ova višegodišnja biljka spada u cvetnice koje će vas najviše obradovati u kasnu jesen jer se tada otvaraju njene „kovrdžave“ latice. Ispod prekrasnog spleta cvetova sa uvijenim, talastasim ivicama ukazaće se, nakon toga, i sjajno, svetlozeleno lišće u samom podnožju biljke.

U proleće se odvajaju mlade lukovice koje se sade u saksije i oprezno se zaliva jer su lukovice veoma podložne trulenju. Mlade lukovice se dve godine uzgajaju bez perioda mirovanja, a u trećoj godini najkrupnije mlade lukovice cvetaju.

Pri razmnožavanju semenom do cvetanja treba čekati i 5, pa i više godina, uz obezbeđenje idealnih temperatura. Seme se seje odmah po sazrevanju u mešavinu zemlje i krupnog peska i pri temperaturi od 22 stepena nakon 2-3 nedelje pojavljuju se ponici. Nakon pikiranja mlade biljke se drže na svetlom mestu sa temperaturom od 12-17 stepeni. Mlade biljke se prihranjuju svake druge nedelje kompleksnim đubrivima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

21.08.2023.

Tržište mašina i opreme za baštovanstvo i uređenje prostora prvu polovinu godine završava u opadajućem trendu

07.07.2023.

Kaktus u raznim bojama

05.06.2023.

Letnji tepih u bašti

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca