Biljka koja se razlikuje od ostalog cveća

Ilustracija: pustinjska ruža, foto: pixabay
Ilustracija: pustinjska ruža, foto: pixabay

Adenijum je biljka koje se razlikuje od ostalog cveća. U pustinji raste bez ikakve nege, dok u kućnim uslovima traži ljubav vlasnika. Traži dosta svetla i vazduha. Sporo raste, po izgledu dosta podseća na lijander.

Najpopularnije vrste su obesum, arabikum i sokotranum. Mala biljka adenijum, najlepša je u kombinaciji sa kaktusima, zasađena u dubljoj saksiji. Velike biljke, preporučeno je saditi u plitkoj većoj saksiji.

Adenijum zahteva drenirajuću zemlju, pa je najbolje uzgajati je u plastičnoj saksiji sa nekoliko otvora. Zadržavanje vode kod korena može da bude kobno za ovu biljku. Preporučeno je presađivanje obavljati u proleće. Ukoliko je korenje ispunilo celu saksiju, bolje ga je svakodnevno zalivati, nego presaditi kada nije pravi trenutak. Kada je adenijum izložen direktnom suncu, ne treba da se okreće, jer bi sunce moglo da osuši deo biljke, koji je bio u senci.

Kada od marta do septembra počne da cveta, poželjna je prihrana, koja ne sme da se sipa u suvu, već samo vlažnu zemlju, kako bi se izbeglo spaljivanje korena đubrivom. Preporučuje se prihranjivanje svakih šest do osam nedelja, dok se prve godine ne prihranjuje.

Adenijum je osetljiv na niske temperature, koje ne bi trebale da budu ispod 10°C. Što je biljka mlađa, potrebne su joj više temperature.

Adenijum može da ima grmoliki izgled, koji se postiže orezivanjem, odnosno kidanjem mladica. Time se odlaže cvetanje, pa vlasnik mora da odluči šta više voli: cvet ili izgled biljke.

Ova biljka se razmnožava reznicama ili kalemljenjem. U proleće, može se razmnožavati semenom, koje se zbog bržeg nicanja, potapa dva sata u vodu. Seje se u mešavinu zemlje i peska, ili u treset. Seme klija nakon tri do četiri dana od sađenja, u optimalnim uslovima. Kada mu lišće požuti i naglo opadne, znači da ulazi u fazu mirovanja, kao i kaktusi. Tada može da se odnese u hladnu i mračnu prostoriju, i ostavi do proleća.

Štetočine retko napadaju ovu biljku kada se gaji napolju, ali u kućnim uslovima je to češće. Insekticide treba koristiti oprezno, jer je osetljiv na neke vrste.

Mlečni sok iz stabla i lišća adenijuma je veoma otrovan.

 

 

Povezano

Iz ove kategorije