Podsticaji za poljoprivrednike

Ilustracija: belo stono grožđe, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: belo stono grožđe, foto: Svetlana Kovačević

Šumadijska opština Topola potpisala je rešenja o raspodeli podsticajnih sredstava sa 176 poljoprivrednika. Reč je o drugom krugu raspodeli sredstava u iznosu od tri miliona dinara. Novac je namenjen za nabavku stočne hrane i materijala za prihranu pčela a mere obuhvataju i regres za veštačko osemenjavanje stada.

Opština Topola u ovogodišnjem budžetu opredelila je sredstva u iznosu od 17 miliona dinara za sektor poljoprivrede. U drugom krugu 176 poljoprivrednika dobilo je subvencije za nabavku stočne hrane i novac za veštačko osemenjavanje stada.

„Bavimo se poljoprivredom i imamo krave muzare i sada smo konkurisali za stočnu hranu i za veštačko osemenjavanje. Naša proizvodnja je mala, ja sam tek počela da se bavim prošle godine tom proizvodnjom, krenula sam od četiri krave stigla sam do 15 i nameravamo da i dalje širimo svoju proizvodnju jer sam od skoro počela da se bavim aktivno stočarstvom“, rekla je Jelena Mitrović,stočarka, selo Rajkovac.

„Ovde smo da bi nam opština uručila rešenja. Konkurisali samo za veštačko osemenjavanje, to je za povraćaj novca koje opština Topola daje u visi od 1 700 dinara po prvom osemenjavanju i konkurisali smo za pet ženskih teladi. Opština to finansira i to po 10 000 dinara za ostavljanje ženskog podmlatka iz sopstvenog stada“, rekao je Aleksandar Manojlović, stočar, selo Belosavci.

Pored stočara i pčelari su dobili podsticajna sredstva za prihranu pčela.

„Mi pčelari smo baš u nezavidnoj situaciji u poslednjih par godina zato što su loše godine, loša paša, a troškovi su ogromni. Mi se trudimo da održimo broj pčela a to je prihranom, dodavanjem šećera. Opština nam eto izlazi u susret i to već treću godinu. Išla je skala od do, bilo je najmanje 14 000 za minimum 20 košnica ko ima i preko sto, 42 000 dinara, to je bio maksimum, zavisi od broja košnica“ rekao je Radomir Ćirković, predsednik Udruženja pčelara Oplenac Topola.

Povezano