Postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike

Ilustracija: paradajz, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: paradajz, foto: Svetlana Kovačević

U Kuli je postavljen je kamen temeljac za izgradnju fabrike za preradu paradajza u tamošnjoj industrijskoj zoni, saopšteno je na opštinskom sajtu. Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i Zoran Račić, vođa projekta i suvlasnik kompanije BFV-Processing of Tomato and Fruits doo Kula položili su kamen temeljac i time zvanično označili početak radova, čiji rok završetka je planiran za 1. maj naredne godine, a 15. avgusta 2022. godine pokreću redovnu proizvodnju.

Miljanić je rekao da izgradnja nove fabrike podrazumeva i zapošljavanje 100 novih radnika, a prema planu investitora sledeće godine će se ovde prerađivati 50.000 tona paradajza.
Ovo je veoma značajna priča za opštinu Kula. Sa ovom investicijom praktično cela industrijska zona je rasprodata i već su polako počeli da se grade objekti, a jedna od njih upravo danas, na Dan opštine Kula započinje gradnju – rekao je Miljanić i dodao da je opština pripremila projektnu dokumentaciju za opremanje ostatka industrijske zone.
Zoran Račić, suvlasnik kompanije rekao je da se radi jedan pogon za preradu paradajza kapaciteta oko 30.000 tona svežeg paradajza, gde se kao gotov proizvod dobija tomato masa, odnosno paradajz pire, gde je predviđena proizvodnja oko 5.000 tona. Račić je istakao da je ovo jedinstven projekat koji ne radi niko u Srbiji, te u tome vidi njihovu šansu, a predviđeno je da se projekat širi po fazama u kojima će biti pet vrsta proizvoda, a u sam projekat se uključio i Tetra Pak sa 3 mil EUR, kako bi pomogao proizvodnju. Vrednost projekta je 11 mil EUR.

Podsetimo, predsednik opštine Kula Damjan Miljanić i Zoran Račić, suvlasnik kompanije BFV-Processing of Tomato and Fruits doo Kula, potpisali su u julu ove godine Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta iz javne svojine.

Povezano