Sajam odlične hrane

Petnaesta po redu regionalna smotra prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način, počela je danas i trajaće  do 28. novembra 2021. godine na Beogradskom sajmu. Reč je o nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.

Pokrovitelji 15. Sajma etno hrane i pića su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Beograd, a pomoć u organizaciji manifestacije pružiće Privredna komora Srbije i Zadružni savez Srbije.

Najuspešniji proizvođači – učesnici 15. Sajma etno hrane i pića će biti nagrađeni, a Beogradski sajam i Privredna komora Srbije će putem medija i direktno pozvati poslovne partnere i publiku.

Ilustracija: Jadranka Parezanović, Zadružni savez Srbije
Ilustracija: Jadranka Parezanović, Zadružni savez Srbije

Događaju su prisustvovali sekretar za privredu Milinko Veličković, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, kao i direktorka Beogradskog sajma Danka Selić.

Novica Tončev, ministar bez portfelja, zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opštine, svečano je otvorio  „Sajam etno hrane i pića”“.

– Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv da otvorim „Sajam etno hrane i pića”, manifestaciju na kojoj će svoje proizvode i tradicionalne načine proizvodnje predstaviti više od 300 izlagača. Jedinstveni proizvodi koje ovde imamo priliku da vidimo predstavljaju „ličnu kartu” naše zemlje i naše kulture. Ovi proizvodi prenose najlepšu sliku Srbije kroz mirise i ukuse koji se ne zaboravljaju. Najveći broj ovih proizvoda se na autentičan i tradicionalan način pripremaju najviše u ruralnim delovima naše zemlje. Upravo ti delovi Srbije su u najvećoj meri uspeli da sačuvaju zdravu životnu sredinu – rekao je Tončev.

Ilustracija: Svrljižani na Sajmu
Ilustracija: Svrljižani na Sajmu

Ministarstvo poljoprivrede dosta novca i truda ulaže u razvoj prerađivačkog sektora u poljoprivredi, kroz koje se ostvaruje dodatna vrednost i uvećava zarada. Za narednu godinu najavljuju da će od 62 milijarde dinara, koliko je predviđeno novim budžetom, 47 milijardi biti preusmereno Upravi za agrarna plaćanja, od čega će najviše novca biti dato na subvencije i podsticaje.

„Ministarstvo poljoprivrede će još u većoj meri, nego u prethodnom periodu stimulisati naše poljoprivredne proizvođače da grade prerađivačke kapacitete u sektoru mesa, sleka, voća, povrća i grožđa, takođe da ih podržimo u zaštiti geografskog porekla i sertifikaciji organske proizvodnje“, izjavio je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Privredna komora Srbije organizuje prezentaciju projekta „Stvarano u Srbiji“ i nosilaca žiga Čuvarkuća iz oblasti tradicionalne prehrambene proizvodnje u okviru 15. Sajma etno hrane i pića 26. Novembra u , 12:00 sati.

,Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, predstaviće dosadašnje rezultate projekta i kompanije čiji proizvodi su poneli prestižnu oznaku kvaliteta i domaćeg porekla Čuvarkuća i govoriti o pozicioniranju srpskih tradicionalnih proizvoda na međunarodnom tržištu i zaštiti geografskog porekla domaćih proizvoda.

Povezano