ZZAPI dobro pivo za dobre ljude

Nova kraft pivara ZZAPI u Borči, mala u gabaritima i velika u snovima, osnovana od strane tri žene i dva muškarca.

„Zadruga je osnovana 2018. godine, i veliku pomoć smo dobili od Zadružnog savaza Srbije, koji nam je pomogao u osnivanju zadruge, pomogli su nam i prilikom registracije, za konkurisanje, i sve što je potrebno za uspešno poslovanje, priča nam Ana Jirečik i dodaje:

„Priprema se u malim pivarama. Ovo je bitno jer se radi o malim serijama i posebnoj pažnji koja se posvećuje finim detaljima. Jednostavno ne možete dobiti tu finu nijansu kada štancujete hiljade litara piva u masovnoj industrijskoj proizvodnji. Ja sam 2015. poželela da radim marketing, jer su Neša i Luba  kućni pivari od 2014. godine, tako da su oni imali već dosta iskustva. Naša koleginica i zadrugarka Aleksandra, je advokat i ljubitelj piva,i Emina iz Bosne koja voli pivo.

Nikola Mihailović, predsednik zadružnog savaza Srbijei Ana Ana Jirečik
Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog savaza Srbije i  Ana Jirečik

Po Aninim rečima, prošli su sve dečje bolesti, od osnivanja 2018.  pa na dalje,  ali uspeli su da ostvare svoje snove.

Njihovo pivo se može kupiti kod njih u Borči, u Samo pivo u Balkanskoj ulici, i u Tri kralja u Njegoševoj.

Kapacitet je 2.000 litara mesečno, i pivo se pravo od četiri sastojka: ječmeni slad, hmelj, kvasac i vodu. Vodu prečišćavaju, jer ona mora da bude odličnog kvaliteta.

U Bačkom Petrovcu nabavljaju hmelj, i slad je domaći. Pivo se kuva oko 9 sati, i posle toka tri nedelje traje vrenje, odležavanje u fermentorima, posle toga još deset dana u buradima, i onda može da se prodaje.

Revolucija kraft piva započela je još 1970-ih kao pobuna na tržištu, uveliko zasićenom istim dosadnim industrijskim pivom. Mali, nezavisni proizvođači ustali su kako bi zanatsku kreativnosti vratili u pivo.

Priprema se od 100% prirodnih sastojaka. Da, ovde nema formaldehida. Takođe nema veštačkih aroma, sirupa, aditiva, pojačivača ukusa, boja, konzervanasa  – nema laži!

Hmelj daje pivu gorak ukus, ali i odličnu aromu. Hmelj najviše utiče na kvalitet piva i dobar je stabilizator kraft piva. Sastojci hmelja značajni su u zanatskom pivarstvu. Hmelj je važan jer sadrži smolu, hmeljna ulja i taninske materije.

Prisustvo tvrdih smola u pivu je nepoželjno. Hmelj je i prirodni  konzervans koji ima i antibakterijske osobine. Proizvođači kraft piva uz pomoć hmelja određuju gorčinu i ukus piva i sve to zahvaljujući načinom na koji unose hmelj.  Na sajmu „Etno hrane i pića“, dobili su specijalno priznanje u  robnoj grupi piva, za pivo Trimix.

 

Povezano