Aneta Geogrijev: Zašto je organsko pčelarstvo zahtevnije

Malo je reći da su medonosne pčele obeležile život Anete Georgiev iz Knjaževca. Odrastajući uz oca pčelara od ranog detinjstva dane je provodila s njim u pčelinjaku. Po završetku osnovnih studija biologije specijalizirala je, magistrirala i doktorirala na Poljoprivrednom fakultetu na odseku za pčelarstvo.

– U pčelarstvu sam 40 i više godina, a samostalno radim već više od dve decenije. Zavolela medonosne pčele zato što je rad sa njima izuzetno zanimljiv. Imam oko 500 društava koje nadgledam, a osim sakupljanja pčelinjih proizvoda bavim se i proizvodnjom selekcionih matica. Naš med jedu ljudi u Srbiji, ali i u inostranstvu i izvozimo ga u Italiju, Ameriku i Švajcarsku – rekla je Aneta koja se bavi organskim pčelarstvom.

Za razliku od konvencionalnog organsko pčelarenje je dosta zahtevnije jer se mora voditi računa gde se pčele vode na ispašu. – Organski pčelar svoja društva preko zime hrani isključivo medom, nema dodavanja šećernog sirupa i pogača. Doduše, i to bi moglo ukoliko bi se koristio organski šećer, ali je on kod nas izuzetno skup, pa bi sama proizvodnja bila neisplativa – dodala je ona.

Na NLB Kombank konkurs za podršku organskoj proizvodnji Aneta je konkurisala za  nabavka laboratorijske opreme koja im  je potrebna za polensku analizu meda. Na ovaj način mogli bismo našim kupcima da garantujemo sa kojih biljaka su pčele sakupile organski med. Pre svega potrebna nam je sušnica, vodeno kupatilo, centrifuga, hemikalije koje su neophodne za analize, mikroskopske pločice, čaše, mesure… Ne sumnjamo da će ova vrdna žena, da obezbedi sredstva za ostvarenje svog cilja.

Ova godina je bila još jedna u nizu lošijih godina za pčelare. Kako je rekla Aneta loše se prošlo sa bagremovom pašom, livadska je bila nešto bolja posebno na višim nadmorskim terenima, jedino je bila dobra suncokretova paša.

Na naše pitanje koji je njen omiljeni med kao iz topa je rekla – livadski.

– Pčelarima mogu da poručim da budu istrajni, da vole svoje pčele  i da se nadaju da će svaka sledeća godina biti bolja i uspešnija, ako ne što se tiče količine meda a ono što se tiče pčelinjih društava.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

30.04.2024.

Sufinansiranje nove opreme za proizvodnju i preradu pčelinjih proizvoda

29.04.2024.

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova nabavke priključne mehanizacije, mašina i opreme za organsku proizvodnju 

26.04.2024.

Konkurs za korišćenje sredstava za subvencije u poljoprivredi

08.04.2024.

Otvoren 13. NLB Organic konkurs: Tri miliona dinara za najbolje projekte iz organske poljoprivrede

14.03.2024.

POKRAJINA OBJAVILA KONKURS ZA UNAPREĐENJE STOČARSTVA

12.03.2024.

Za održavanje tradicionalnih manifestacija 25 miliona

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca