Ana Čupić završila je Medicinski fakultet i po zanimanju je specijalista ishrane. Njen suprug je docent na Saobraćajnom fakultetu, a ponosni su roditelji petoro dece. Pre desetak godina odlučili su da svojim mališanima pruže zdravo odrastanje u prirodi, kupili su imanje na Kosmaju i započeli da se bave organskom proizvodnjom.
– U početku smo za sopstvene potrebe počeli da gajimo voće i povrće, i to na tradicionalan način kako su to nekad radili naši preci. Sticajem okolnosti 2014. otišli na neko predavanje kod prof. Branke Lazić i shvatili da se mi u stvari bavimo organskom proizvodnjom. Kako smo bili sve vičniji radu u polju rešili smo 2018. da uđemo u sertifikaciju proizvoda i dobili vrlo brzo skraćenje perioda konverzije, tako da smo praktično već tri godine u organskom statusu – rekla je dr Čupić.
Na 74 ara sertifikovane organske proizvodnje uzgajaju 30 različitih vrsta povrća i sedam do osam sorti voća.
– Trenutno su zbog zimskih uslova u pogonu najviše plastenici koje imamo na 35 ari. Imamo jedan pripremljen za voće koje ćemo sledeće godine da posadimo, kao i nešto manje na otvorenom prostoru sa namerom da širimo proizvodnju pod vedrim nebom. Proizvodni proces smo zaokružili preradom i koristimo svoje voće i povrće, pravimo različite vrste zimnice. Imamo slani i slatki program, sokove sve ono što i mi koristimo – naglašava naša sagovornica.
Na naše pitanje šta njena deca najviše vole da jedu, ona uz osmeh ističe da su njihovi mališani naviknuti da jedu sve. Ipak najviše vole sveže voće i povrće, kao različite džemove i sokove.
– Sve pravimo kao za sebe i svoju decu. Kupci su nam uglavnom ljudi iz Beograda, najčešće oni koji kao i mi imaju malu decu, pa žele da svojim mališanima omoguće zdravu ishranu. Proizvode dostavljamo na kućnu adresu ili ljudi dođu kod nas na imanje da vide kako mi to radimo i kupe naše proizvode na licu mesta. Najviše prodajemo sokove, mleveni paradajz, odnosno čitav program od paradajza. Naša deca, a i mališani generalno najviše vole kečap. Naš se pravi od različitih vrsta povrća i kad deca probaju naš kečap više se ne vraćaju na onaj iz prodavnice – rekla je dr Ana.
Prilikom posete njihovom imanju još uvek je bila u toku berba paprike.
– S obzirom na to da smo u podnožju Kosmaja u zavisnosti od vremenskih uslova i mraza svežu papriku imamo do kraja novembra. Na imanju stalno radimo suprug i ja, imamo dve radnice koje su kod nas vrlo često i povremeno, u zavisnosti od vrste posla, a angažujemo nekoliko sezonskih radnika. Puno radimo, ali smo i zadovoljni kako to izgleda i biće sve bolje i lepše u budućnosti.
Na desetom jubilarnom konkursu Organic konkurs NLB Banke, dobila je nagradu u vrednosti od 500.000,00.