Kod Milene Vasić na organsko vino od šipka

Na 17 kilometara od Golupca u bajkovitoj prirodi nacionalnog parka Đerdap nalazi se naselje Čezava. Upravo na ovom mestu profesorka ekonomije Milena Vasić sa suprugom je započela uzgoj organskog šipka na 40 ari placa.

– Moram da priznam da je idejni tvorac ovog posla moj suprug koji je od malih nogu zaljubljenik u poljoprivredu i to je radio čitavog života. Istražujući šta bismo mogili ovde da posadimo shvatio je da organska proizvodnja ima veliku perspektivu posebno kada je u pitanju plasman proizvoda na tržište. Zapravo, ovaj ruralniji kraj Srbije je idealan upravo za organsku proizvodnju, nema mnogo industrije pa možemo lakše da zadovoljimo striktne propise koje zahteva ova grana poljoprivrede – rekla je profesorka Vasić.

Po savetu stručnjaka posadili su sertifikovane sadnice organskog šipka. U skladu sa tradicijom ovog kraja odvajkada poznatom po vinogradarstvu, Milena i njen suprug rešili su da naprave pionirski korak i od organsko uzgojenog šipka proizvodu organsko vino.
Na ideju da proizvodimo vino ponovo je došao moj suprug, nakon što su mu stručnjaci predočili benefit takvog proizvoda koji je originalan i nije toliko zastupljen na tržištu. Organsko vino od šipurka ima svoje zdravstvene a i degustatorske kvalitete. Interesovanja za ovo vino ima, ali mi smo još uvek mali proizvođači, ali planiramo da u budućnosti širimo zasad – dodala je naša sagovornica.

Na pitanje kako će  potrošiti  novac koji su dobili  na NLB Kombank konkursu, Milena je već sve izračunala.

– Novac ćemo  upotrebili za kupovinu opreme koja bi nam omogućila proširenje same proizvodnje. To su prohromski burići neophodni za proces stvaranja tog vina, pasirka, kao i mašina za flaširanje ambalaže za vino – rekla je ona.

Ali, ovo nije jedini pionirski korak koji su Milena i njen suprug načinili. Na predlog predsednika Kamping asocijacije Vladimira Đunića, inače njihovog prijatelja, pre četiri godine započeli su, za naše uslove neobičnim vidom turizma – kampingom.

– Nacionalni park Đerdap je biser prirode i toliko lep da je prava šteta da ga ne upoznaju turisti, posebno stranci. Kada smo Vladimiru rekli da imamo vikendicu u Čezava predložio nam je da se bavimo kampingom. U početku smo bili vrlo skeptični jer nismo imali iskustva, međutim kada smo napravili ekonomsku računicu videli smo da to ima perspektivu. Postepeno smo počeli sa izgradnjom najpre pomoćnog objekta, ograđivanjem i obezbedili smo neophodnu infrastrukturu. Vladimir nam je dosta pomogao svojim savetima, na šta treba da obratimo pažnju i tako smo se 2017. registrovali i počeli sa radom – ispričala je Milena.

Kroz ovaj vid turizma upoznala je dosta interesantnih ljudi. Većina njih su vegeterijanci i vegani i njima će prvo ponuditi organsko vino od šipka.

– Najviše nam dolaze gosti iz Nemačke, Holandije, Švajcarske, s obzirom na to da oni imaju najdužu tradiciju i kulturu kampovanja. Žele avanturu, da upoznaju ne samo druge ljude, već i geografiju, istoriju, kulturu drugih naroda. Biciklisti se najčešće zadržavaju jedan dan, da se umiju, odmore, dobiju potrebne informacije, a porodični ljudi od dva, tri pa do deset dana. Osećam se kao ambasador Srbije i želim da našu zemlju predstavim strancima u najboljem mogućem svetlu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

30.11.2023.

Mogli bismo biti značajniji izvoznici ploda divlje ruže

21.05.2020.

Ulaganja manja, a prihod duplo veći od ostalog voća

09.10.2019.

Gde ima najveća plantaža šipurka

21.04.2019.

Probajte ovu vitaminsku bombu

24.09.2018.

Pripremite sami džem od šipka

21.09.2018.

Kako se bere šipurak

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca