Nedimović: Biće para za sve

Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: G.Đ.
Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: G.Đ.

Šansa za srpske proizvode nije samo u Evropi, već se otvara i na tržištima dalekih svetskih destinacija, kako kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Kako da srpski poljoprivrednik plasira svoju robu u svetu, da li je organska hrana nova šansa, kako funkcioniše promet prehrambene robe kroz Otvoreni Balkan, koji je startovao pre nekoliko dana, ali i šta će biti u političkim vodama otkriva u emisiji „Usijanje“.

– Otvoreni Balkan je ekonomski, ali mirovni projekat. Sve kreće od ekonomije, a svi ti prelazi koji su nastajali 90-ih godina red je da prvo u sektoru hrane porušimo te barijere. Ovo će doneti korist svima – kaže ministar Nedimović.

On je istakao da je jako važno održavati dobre odnose sa susedima.

– 91 miliona evra je razmena sektora hrane između Srbije i Albanije. Jako važno održavati dobre odnose sa susedima, jer tako u svakom trenutku možete razvijati ekonomiju – istakao je ministar Nedimović.

On je objasnio i kako funkcioniše transport robe od Kumanova do Subotice.

– Kamion se ne zaustavlja na granici, on odlazi pravo na carinu u Vranje. Tu se rasknjiže papiri, više nema i neće biti bar sa hranom na prelazima Preševo-Tabanovce čekanja na carini – istakao je ministar.

Nisu išli lako dogovori između Severne Makedonije i Albanije.

– Jako mi je drago što je pukla čaša u Tirani na otvaranju samita, premijer Rama ju je slučajno oborio, a naši ljudi kažu da je to na radost. Nije bilo lako, jako su se prepucavali Albanci i Severno Makedonci oko dogovora. Mi smo tu bili kao jagnjad – istakao je ministar Nedimović koji je dodao da je najvažnija promena načina razmišljanja ne samo u Srbiji, već i u celom regionu.

Spominje se i otvaranje posebne trake na prelazu Preševo-Tabanovce za kamione koji prevoze hranu.

– Mislim da će oni koji neće da uđu u Otvoreni Balkan, da će trčati u njega kad vide kada funkcioniše i koliko je dobar profit. Oni tu gledaju da će kao Srbija tu nešto da profitira, a isitina je da svi dobijamo ovim. Zamislite za makedonska vina, albanskom paradajzu, koji su oni naučili fenomenalno da pakuju, koliko će ovo biti značajno. Vidim ja da se svi interesuju za Otvoreni Balkan. Ja se nadam da će ovi iz BiH kad budu videli dobre tekovine Otvorenog Balkana želeti da mu se priključe. Mislim da će mnogi želeti da se priključe ovom savezu – kaže ministar Nedimović. – Pre neki dan me je kontakirao ministar trgovine u BiH, Saša Košarac, da dođe kod mene sa ministrom poljoprivrede da mu je objasnim šta je to Otvoreni Balkan i kako smo mi to završili. Vidim ja da njih interesuje to, vidim ja da se svi interesuju. I kako to kako sad roba više ne stoji, a stajala je 30 godina. Sve kreće u životu od grudvice, pa kreće da se pravi velika grudva – kaže ministar Nedićimović.

On je dodao da su to interesovanja i da će on kao ministar poljoprivrede dati sve od sebe da prezentuje to na najbolji mogući način.

– U svetu je trenutno ogroman problem sa hranom, sa jedne strane zbog klimatskih promena, sa druge strane zbog odnosa. Kinezi kupuju sada sve što stignu od hrane. Došlo je ozbiljnih poremećaja u svetu. Cena jestivog ulja poskupela je 65 odsto. U januaru prošle godine cena je bila 150 dinara, sada je 170 ta razlika je 13 podsto. Nije zato što smo mi zaustavili cene, već zato što mi izvozimo suncokretovo ulje, mi imamo dva ili tri puta više hrane nego što koristimo – kaže ministar Nedimović.

On je dodao da Srbija ima odlične mogućnosti za izvoz organske hrane.

– Sve što je preko 200 m nadmorske visine ima organsku hranu. Mi smo organsku hranu prilagodili onom tržištu koje najbolje plaća, a izvoz organske hrane je sada skočio za 7 odsto. U EU su ozbiljni pokreti koji se bore protiv stočarstva zbog zagađenja životne sredine. Pored energetike, hrana će biti glavna za izvoz – kaže ministar poljoprivrede.

Kada su u pitanju subvencije, ministar Nedimović je istakao da će biti novca za sve.

– Biće novca za sve, nemojte da stojite u redu za subvencije. Biće za sve, videćete, nemojte da se bojite. Ovo je kao za traktore, ne brinite ništa – kaže ministar Nedimović.

Povezano