Stočarstvo u protekle dve godine

Ilustracija: govedarstvo, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: govedarstvo, foto: Domaćinska kuća

U prethodnoj proizvodnoj godini stočarska proizvodnja je uglavnom ostala na nivou iz prethodnog perioda.
Karakterišu je otežani uslovi proizvodnje, naročito u oblasti mlečnog govedarstva. Razlog tome su prvenstveno poskupljenja hraniva koja se koriste u ishrani goveda. Najznačajnije je poskupljenje kukuruza koji učestvuje sa oko polovine hraniva u smeši koncentrata, ali i povećanje cena ostalih žitarica.
Bitno je istaći i poskupljenje goriva i mineralnih đubriva. Sve je to uticalo na razmišljanje jednog broja poljoprivrednika da ako se ovaj trend nastavi prestanu da se bave proizvodnjom mleka prelaskom na druge vidove proizvodnje u poljoprivredi.
Tovno govedarstvo je imalo padove u ranijem periodu, dok je u poslednje vreme počelo donekle da se oporavlja.
Ostale grane stočarstva su doživele manje poremećaje, tako da npr. ovčarska proizvodnja nije smanjena, čak je donekle i povećana.
Svinjarska i kozarska proizvodanja zadržavaju trend od ranije i tu ne dolazi do bitnijh promena s tim što su i ovde prisutni problemi kao i u proizvodnji mleka.
Pozitivne strane u mlečnom govedarstvu se ogledaju u povećanju premije za mleko. Preporučujemo da se premija što pre počne da isplaćuje po kalitetu mleka o čemu se već razmišlja na nivou države. Tako bi bila znatno pravednija raspodela novca za premije, jer bi se kvalitet plaćao više.

Povezano

Iz ove kategorije

Patogen lista višnje

Pegavost lišća višnje je najznačajnji patogen lista u proizvodnji ove voćne vrste, i u proizvodnim