Stara planina postala Nacionalni park

Ilustracija: konji na Staroj planini, foto: Agropress
Ilustracija: konji na Staroj planini, foto: Agropress

Stara planina, planine Kučaj i Beljanica postaju nacionalni parkovi, ovo su prva dva nacionalna parka koja će biti proglašena u Srbiji nakon 40 god. Kako javlja novarka RTS-a Maja Mijalković, Stara planina trebalo je još 70ih godina prošlog veka da bude proglašena nacionalnim parkom, tada se to iz nekih razloga nije desilo. Međutim eto posle 40 i kusur godina Stara planina zapravo dobija status koji joj i pripada. A zašto je to važno razgovarala je sa Draganom Tončić, načelnicom Pirotskog okruga.

Na piranje zbog čega je bilo važno da Stara planina ona dobije najveći stepen zaštite? Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga: „Stara planinaje biser među planinama. Stanovništvo našeg okruga i stanovništvo koje gravitira ka Staroj planini, kao i zaljubljenici u turizam, su dobili najbolji novogodišnji poklon. Zavod za zaštitu prirode je izradio studiju kojim se svrstava Stara planina u red nacionalnih parkova i ona je dostupna na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i biće nacionalni park ograničen sa 116 000 ha, to je samo polazna osnova gde ćemo mi graditi i razvijati dalje turizam, s obzirom na dobru putnu infrastrukturu, na jednoj strani i razvoj privrede na drugoj strani, naravno egal je i zaštita životne sredine o kojoj moramo da vodimo računa i da brinemo za naše generacije. Ono čime se mi ponosimo i šta je karakteristično za Staru planinu i šta će tek u budućnosti doneti benefite, jesu nepregledni pašnjaci i livade na kojima ima preko 200 vrsta endemskih vrsta biljaka, kojima se napasa naše pirotsko jagnje i prepoznatljivo i poznato svuda, tu su bistri potoci, vodopadi, stoletne šume i naravno moramo o tome voditi računa i podići turizam na jednu višu lestvicu, što se tiče razvoja celog ovog kraja, naravno očekujemo da sa ovom konstatacijom da smo nacionalni park privučemo i veći broj turista. Nažalost korona je koja već dve godine za nama na jednoj strani je donela i nama i lokalnom stanovništvu otkriće nekih delova Stare planine koje nismo ni znali, tako da je turizam u prethodne dve godine na teritoriji Stare planine, na teritoriji našeg okruga znatno povećan i naravno trudićemo se da u narednom periodu imamo kao imperativ zaštitu životne sredine na jednoj strani, a na drugoj strani razvoj turizma.
Ovo neka bude i bude poziv za sve one koji vole netaknutu prirodu da dođu i dobrodošli su u NP Stara planina. Ministarstvo poljoprivrede nedavno je usvojilo listu mesta sa otežanim uslovima rada gde se subvencije uvećavaju za 15%, dakle iznose 65% i to se svakako odnosi sada i na novi Nacionalni Park Stara planina kao i na sva naseljena mesta u drugim Nacionalnim parkovima.

 

 

Povezano