Zagrevanje objekata za svinje

Ilustracija: prasići, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: prasići, foto: Domaćinska kuća

Veliki značaj za uspeh proizvodnje kao činilac klime u objektima za gajenje svinja predstavlja temperatura. Pojedine kategorije svinja imaju različite potrebe u temperaturi prostora. Prasad imaju najveće zahteve u temperaturi, zatim tovna grla i krmače.

Na niske temperature, su posebno osetljive mlade životinje, prasad na sisi i prasad u fazi odgajivanja. Prasadima je u prvim danima života potrebna vrlo topla prostorija. Zato se objekti za prašenje greju, ali se u svaki boks za prašenje postavljaju grejalice, kojima se vrši direktno grejanje legla. Odmah po prašenju, prasadima treba obezbediti temperaturu u boksu 32ºC . Sa porastom prasadi temperatura se smanjuje. Zadnje nedelje dojenja treba da je 22 – 24ºC.  Optimalna temperatura u objektu za prašenje iznosi 18 – 20ºC. Direktno grejanje legla se može vršiti pomoću infra lampe.
Najednostavnije i najeftinije su električne grejalice. Prostorije u kojima se krmače prase greju se elektro – kaloriferima, kaloriferima na paru, ili toplu vodu, termogenima, kao i pomoću radijatora.

Ostali objekti za priplodne životinje, nerastove, krmače u pripustu i suprasne krmače se ne greju. Odrasla grla proizvode  dovoljno temperature svojim telima tako da se smeštaju u objekte sa nižim temperaturama. U takvim objektima optimalna temperatura se postiže: pravilnom ventilacijom, brzinom kretanja vazduha, sprečavanje nekontrolisanog gubljenja toplote (preko prozora i vrata), izbor najboljeg smeštaja i upotrebom prostirke, izolacijom zidova, tavanica i podova u objektima. Ukoliko se ovim merama ne može postići povoljan toplotni bilans pribegava se upotrebi dodatnog veštačkog zagrevanja.

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,