Ako vodite računa o ishrani jedite ovu voćku

Ilustracija; fortunella, foto: pixabay
Ilustracija; fortunella, foto: pixabay

Kumkvat voće ili japanska pomorandža je ukusan citrus, koji mnogo doprinosi zdravlju. Pročitajte šta je kumkvat, gde možete naći njegove sadnice, kakva benefite za zdravlje donosi, i kako se na razne načine može koristiti u ishrani.

Reč je o citrusnom, zimzelenom drvetu koje može u zemljama porekla dostići visinu do 4 metra.U našem podneblju, se javlja u vidu žbuna, visokog od 60 cm do 1 metra. U Evropu je stigao sredinom 19. veka, najpre u Englesku. Danas se gaji na Mediteranu, najviše na Krfu i Siciliji

Kumkvat sadnice se mogu napraviti i na našim prostorima, bilo u vrtu, bilo u kući, jer nije zahtevno za održavanje. Kumkvat je veličine čeri paradajza, što ga čini još slađim i primamljivijim za jelo, što je veoma važno kada se radi o hrani.

Kumkvat se na otvorenom  gaji u toplim predelima, na mestima gde inače uspevaju citrusi. Ako živite na takvom mestu, postarajte se da ga posadite uz neki zid, koji će mu biti zaštita. Zimi stavite pepeo u podnožje biljke, to će joj kasnije omogućiti bolje plodove.

Stablo fortunele raste kompaktno, ima gustu krošnju, sa debelim listovima. Njeni cvetovi su mirisni, bele boje i otvaraju se u maju i u junu. A plodove donosi u kasnu jesen i  zimu.

Ilustracija; fortunella, foto: pixabay
Ilustracija; fortunella, foto: pixabay

Kumkvat se može gajiti u kućnim uslovima u većim saksijama, posudama. Uspeva  u plasteniku, u zaštićenom zimskom vrtu. Voli sunčana mesta, neutralno ili malo kiselo zemljište i dobru drenažu. Zimi ga zalivajte umereno i đubrite jednom mesečno. U tom periodu temperatura na kojoj ga trebate čuvati ne bi smela biti niža od 10C.

Tokom letnjih meseci je obavezno da se ovo drvo dosta poliva. Zimi bi trebalo da se poliva umereno, ali ne bi trebalo da dozvoli ni u kom slučaju da se prekomerno zaliva, kao ni da dođe do presušivanja. Potrebno je da se biljka stalno pulverizuje, posebno tokom letnjih vrućina, kada j evazduh suvlj ili tokom zime, ako je ovaj žbun u prostoriji gde je parno grejanje.

Kumkvat cveta u jesen, a plodovi mu sazrevaju tek u februaru i martu.

Kumkvat je omiljeno voće među osobama koje vode računa o ishrani, budući da je veoma bogat mineralima i vitaminima, među kojima prednjači vitamin C. Kao i ostali citrusi, tako i kumkvat ima nizak sadržaj kalorija. 100 g svežih plodova ima samo 71 kaloriju. Ovo egzotično voće je izvor korisnih materija. Bogat je vlaknima, sadrži vitamin E i pektin.

 

Povezano