Sve na jednom mestu za voćare danas u Ravnom gaju

U Ravnom gaju kod Knića danas se održava tradicionalno zimsko savetovanje voćara u organizaciji „Gruža agrara.“ Bez obzira na loše vreme, odziv je odličan. Prisutnima se obratio Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog savaza Srbije i tom prilikom istako da ovakvi skupovi puno znače za poljoprivrednike, povezuju nauku i struku.

Po 11. put na jednom od najznačajnijih stručnih skupova u zemlji okupilo se više stotina voćara iz Srbije i regiona kako bi razmenili iskustva i prisustvovali stručnim predavanjima koji su izuzetno važni za njihovu proizvodnju. U fokusu su digitalna tehnologija u poljoprivredi, nove sorte jabuka, tehnologija ishrane šljiva, ali i saveti zlata vredni od stručnjaka samo su deo savetovanja voćara „Gruža 2022“.

Zvezda ovogodišnjeg okupljanja voćara, slobodno možemo reći, bila je nova sorta jabuka pod imenom bonito. Profesor dr Franci Štampar sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani predstavio je ovu sortu jabuka za koju je rekao da je otporna na venturiju, bolest koja umnogome utiče na kvalitet i rodnost jabuka.

 

-Bonito jabuka odlično rađa, ima dobru obojenost ploda, crvene je boje i spada u klupski sortament jabuka, što znači da je zaštićena licencom. Za sada se eksperimentalno uzgaja u južnom Tirolu, Belgiji, Nemačkoj i Sloveniji – rekao je on i pokazao kako sama jabuka izgleda.
Prema njegovoj proceni cena ove sorte jabuka biće duplo skuplja u odnosu na sve ostale sorte zbog dobre rodnosti i izuzetnog kvaliteta ploda.

Profesor dr Ivan Glišić iz Instituta za voćarstvo u Čačku govorio je uzgoju šljive i koliko čak i stare, autohtone sorte kao što je crvena ranka mogu da budu zahvalne za uzgoj uz samo malo agrotehničkih mera, kao što je orezivanje. Na ovaj način grane se čuvaju od lomljenja pod teretom ploda.

Mi nismo navikli da išta orezujemo ili radimo bilo šta oko tih starih rakijskih sorti već da ih gajimo onako kako se prirodno razviju. Crvena ranka itekako lepo reaguje na orezivanje. Nije u pitanju klasična rezidba već samo da joj obezbedite da joj prilikom izrastanja grane ne budu pod oštrim uglom, posebno u početnim godinama nakon sadnje. To nije rezidba kao rezidba već formiranje nekog oblika drveta. Mi imamo u okolini Čačka zasade crvene ranke stare pet-šest godina i odlično su reagovali na ovu meru – posavetovao je prof. dr Glišić.
Iako Šumadija do pre nekoliko godina nije bila poznata po proizvodnji voća, saveti stručnjaka i iskustva drugih proizvođača uticali su na poljoprivrednike da započnu sa uzgajanjem i izvozom voća.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

25.06.2024.

Grinje na malini

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca