Otvoren Agro Belgrade 2022.

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2022“, na  manifestacija će se predstaviti oko 500 izlagača. Sajam je organizovan uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, grada Beograda – Sekretarijata za poljoprivredu i USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, u skladu sa trenutnim epidemiološkim merama.

Osim izlagača iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čiji ministri poljoprivrede su bili na otvaranju i koje imaju svoje nacionalne štandove, predstaviće se proizvođači iz Rusije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Holandije i drugih zemalja.

Među  izlagačima naći će se i hemijske kuće, kao i firme koje se bave proizvodnjom prihrane bilja i zaštitari. Svoje mesto u izlagačkom delu imaće i semenske kuće, kao i rasadničari. Takođe, posebna hala izdvojena je za firme iz prehrambene industrije. Agro Belgrade 2022 biće i mesto predstavljanja potencijala lokalnih samouprava i država iz regiona i Evrope.

Prilikom otvaranja Branislav Nedimović je rekao da je Srbija u 2021. godini izvezla voća i povrća u vrednosti od milijardu evra, o čemu je nekada sanjala. Tom prilikom je istakao  da to nije granica za Srbiju, već da otvara nova tržišta, a jedna od prilika je i inicijativa „Otvoreni Balkan“. Pašalić je izrazio nadu da će sledeća, četvrta članica inicijative „Otvoreni Balkan“ biti BiH, naglasivši da trenutno unutar BiH ne postoji zajednički stav o tome.

 

Na otvaranju su se obratili i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, direktor misije USAID u Srbiji Suzan Fric.

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić  je poželeo uspešnu poljoprivrednu godinu proizvođačima, uz ocenu da će ona biti izazovna zbog rasta cena i pandemije, kao i protekla. 

Tokom tri dana manifestacije biće organizovane i stručne konferencije i sastanci na kojima će biti reči o standardima u proizvodnji voća i povrća, budućnosti proizvodnje bobičastog voća, transportu voća i povrća u rashladnim kontejnerima, revolving fondovima za finansiranje, preciznom navodnjavanju, modernizaciji srpskog vinarstva, proizvodnji i preradi lekovitog i aromatičnog bilja u Srbiji.

Tokom sajma organizuju se sastanci stranih i domaćih kupaca sa proizvođačima voća i povrća u svežem, zamrznutom i obrađenom stanju.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.03.2024.

Beskamatni kredit za nabavku priplodnih životinja

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

29.01.2024.

Pčelar Ivica Matić: Vreme je za pravo tržište

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca