Keserović: Izbor voćne vrste i sorte u zavisnosti od datih agroekoloških uslova

Ilustracija: kruške, foto: Domaćinsk kuća
Ilustracija: kruške, foto: Domaćinsk kuća

Prema Strategiji poljoprivrednog i ruralnog razvoja republike srbije za period 2014-2024. godine, rejonizacija voćarske proizvodnje navodi se kao jedan od osnovnih preduslova razvoja voćarstva u republici Srbij. Zbog tog aje tim stručnjaka radio na definisanju voćarskih rejona i podrejona u Srbiji sa detaljnim opisom klimatskih, zemljišnih, topografskih i biotičkih karakteristika. Ovo podrazumeva i kreiranje liste vrsta voća i sorti kao i preporuka i rizika za njihovo gajenje na određenom području. Zahvaljujuži ovom istraživanju dobijeni su rezultati koji nam ukazuju za pogodnosti makro- i mikro- rejona za gajenje pojedinih vrsta i sorti voća kao odabir podloga i uzgojnih oblika. Istovremeno određene granice voćarskih makro i mikro rejona, izrada liste voćnih vrsta i sorti preporučenim za gajenje u datim rejonima i preporuka za njihovo uspešno gajenje.

Prof. dr Zoran Keserović o ovoj temi govorio je na gošnjem seminaru Savetodavnih službi i istakao gde šta pogodno gajiti i predlog sotrimenta.

Analiza obuhvata sledeće okruge: Severnobački – Bačka Topola, Mali Iđoš i Subotica; Zapadnobački – Apatin, Kula, Odžaci i Sombor; Južnobački – Novi Sad, Petrovaradin, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin i Titel; Severnobanatski – Ada, Kanjiža, Kikinda, Novi Kneževac, Senta i Čoka; Srednjebanatski –Žitište, Zrenjanin, Nova Crnja, Novi Bečej i Sečanj; Južnobanatski – Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Kovačica, Kovin, Opovo, Pančevo, Plandište; Sremski – Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica, Stara Pazova i Šid; Mačvanski – Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik i Šabac; Kolubarski – Valjevo, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina i Ub); Podunavski – Velika Plana, Smederevo i Smederevska Palanka); Pomoravski – Despotovac, Jagodina, Paraćin, Rekovac,Svilajnac i Ćuprija).

Ovom prilikom prof. dr Zoran Keserović je rekao: “Savremena intenzivna proizvodnja voća u velikoj meri zavisi od uslova sredine. Ako uslovi nisu odgovarajući, čak i najbolja sorta uz najbolju agro- i pomo-tehniku neće dati dobre rezultate. Uzimajući u obzir ovo, ali i činjenicu da su voćke višegodišnje biljke, veoma je važno da se umanje bilo kakvi rizici uticaja spoljne sredine. Niske temperature tokom i posle mirovanja su u našim uslovima ključni faktor smanjenja voćarske proizvodnje iz godine u godinu. Najsigurnija mera za sprečavanje nastanka šteta od mraza je preventivna – izbor voćne vrste i sorte u zavisnosti od datih agroekoloških uslova, te osetljive voćne vrste ne treba gajiti u regionima sa učestalom pojavom niskih zimskih temperature i prolećnih mrazeva” zaključuje prof. Keserović.

FAKTORI KOJI NAJVIŠE UTIČU NA SMANjENjE PRINOSA: – pojava niskih zimskih temperatura i ranih prolećnih mrazeva, – nagle promene temperatura u periodu mirovanja, – loši uslovi za vreme oprašivanja i oplodnje – bolesti i štetočine – štete od grada, – suša, – ožegotine listova i mladara, – olujni vetrovi – alternativna rodnost itd

VODEĆE SORTE JABUKA U PROIZVODNIM ZASADIMA : -Ajdared , Zlatni delišes i njegovi klonovi ,Greni Smit, Crveni delišes i njegovi klonovi , Jonagold i njegovi klonovi, Fudži i Breburn
PREPORUKA NOVIH SORTI: KLONOVI GALE (Schnico red, Dark Baron, Devil, fendeka, Simmons Buckeye, Nikangie gala); klonovi Crvenog delišesa (Roat King, Jeromine), klonovi Fudžia ( Kiku 8, Fubraks) i klub sorte (Crimson snow, Cosmic crisp, Honey Crunch)
PODLOGE ZA JABUČASTE VOĆNE VRSTE Podloge za jabuku • Šumska (divlja) jabuka (Malus sylvestris Mill. ,M 9 (Malling 9) Danas se za kalemljenje koriste subklonovi M 9. Najslabije bujni subklonovi, približno kao M 9 standard su NAKB 337 i 339, Fleuren 56, dok su najbujnije Pajam 2, Nic 29 i M 9 EMLA, koje su nešto manje bujne nego M 26., M 26 (Malling 26, MM 106 (Malling – Merton 106) ,MM 111 (Malling – Merton 111), A2, M 27.

Veoma perspektivna podloga za jabuku je serija Geneva 11, 16, 41 i 202 koje se mogu koristiti u ponovnoj sadnji, otporne su na niske temperature, erviniju, fitoftoru, krvavu vaš i odlično podnose ponovnu sadnju.

 

Povezano

Iz ove kategorije