Postignut željeni cilj – vakcina protiv plavog jezika

Veterinarski zavod Subotica danas kombinuje tradiciju i stručnost kako bi se što bolje pozicionirao na međunarodnom tržištu veterinarskih lekova i vakcina, dodataka ishrani životinja, dermokozmetičkih proizvoda i biocida. Primarnu delatnost kompanije čini proizvodnja kvalitetnih, efikasnih i bezbednih veterinarskih bioloških i farmaceutskih proizvoda. Od 2019. godine Veterinarski zavod Subotica deo je španske grupe „Labiana”, jedne od najvećih evropskih veterinarskih farmaceutskih kompanija, kako u oblasti proizvodnje injekcionih lekova tako i uslužne proizvodnje lekova za upotrebu na životinjama. Lider je na tržištu veterinarskih lekova i vakcina u Srbiji i na Balkanu. Zauzimajući veliki deo ukupne vrednosti tržišta veterinarskih bioloških i farmaceutskih proizvoda u zemlji, ujedno je i najveći srpski izvoznik veterinarskih lekova i vakcina. Svoj proizvodni asortiman proširio je novim proizvodom – MAVEVAK-BT®, vakcinom koja sadrži inaktivisani virus bolesti plavog jezika, serotip 4.

Bolest plavog jezika ili kataralna groznica je akutno virusno oboljenje pretežno pripitomljenih, ali i divljih preživara: ovaca, koza, goveda, antilopa, jelena, srneće divljači, bizona itd. Bitno je naglasiti da bolest plavog jezika nema karakter zoonoze, odnosno ne prenosi se na ljude i javlja se sezonski, zbog čega ju je teško kontrolisati. Virus plavog jezika je istorijski bio ograničen na tropska i suptropska područja, ali se zbog globalnog zagrevanja širio dalje, tako da se sada gotovo endemski pojavljuje u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Španiji i Grčkoj. Virus koji izaziva bolest plavog jezika najčešće se prenosi komarcima iz roda Culicoides, a u manjoj meri i krpeljima i obadima. Sve vrste preživara su podložne infekcijama virusa plavog jezika. Period inkubacije kod ovaca i koza obično traje od 4 do 8 dana i upravo kod malih preživara postoji jasnija klinička slika ove bolesti. Inkubacija kod goveda traje oko 4 dana, ali je karakteristično da goveda retko razvijaju simptome bolesti, što ovu vrstu čini naročito interesantnom za opstajanje virusa. Tok bolesti može da varira od brzog perakutnog do vrlo dugog hroničnog toka, sa stopom smrtnosti od 2% do 90% i posledično veliku ekonomsku štetu. Uginuće obolelih javlja se u periodu od 3 do 5 nedelja nakon infekcije i to uglavnom kao rezultat naknadnih bakterijskih komplikacija i iscrpljenosti. Do danas nije pronađen nijedan efikasan tretman za zaražene životinje. Preventiva bolesti se, prema preporukama OIE (Svetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja), postiže na prvom mestu vakcinacijom životinja, kao i dodatnim bisigurnosnim merama koje sprečavaju kontakt životinja sa prenosiocima bolesti, a to su komarci. U periodu od 2015. do 2021. godine

Veterinarski zavod Subotica je iskoristio sve nacionalne stručne i tehničke resurse i, uz stalnu podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za veterinu, uspostavio naučno-istraživačku institucionalnu saradnju sa Naučnim institutom za veterinarstvo Srbije iz Beograda – Nacionalnom referentnom laboratorijom za bolest plavog jezika i Veterinarskim specijalističkim institutom iz Kraljeva, što je dovelo do željenog cilja, a to je proizvodnja vakcine MAVEVAK-BT®, emulzije za injekciju, koja sadrži inaktivisani virus bolesti plavog jezika, serotip 4, koji je izolovan na epizootiološkom području teritorije Republike Srbije. Od momenta pojave prve epizootije vektorski prenosivih bolesti životinja i pojave bolesti plavog jezika u Republici Srbiji, a u skladu sa dugogodišnjom namerom Veterinarskog zavoda u Subotici da u potpunosti iskoristi sve raspoložive nacionalne resurse u sprečavanju ugrožavanja zdravlja životinja u našoj zemlji, začeta je i ideja o mogućnosti proizvodnje vakcine protiv ove bolesti životinja. Zavod danas stavlja sto godina iskustva na raspolaganje novim i zahtevnim tržištima, budući da je deo grupacije „Labiana”, njegov cilj je da promoviše i proširi usluge ugovorne biološke proizvodnje (CMO), ali i sopstveni asortiman bioloških proizvoda širom sveta.
Ilustracija: I ovce su podložne ovoj bolesti
Posvećenost u nastojanjima da postanu referenca na polju biološke proizvodnje na međunarodnom nivou je njihov cilj. Razmišljajući o sopstvenom razvoju i napretku kompanije, a ujedno sa željom za ostvarenjem postavljenog cilja, u ovoj godini će se završiti izgradnja nove kontrolne laboratorije po svim zahtevima standarda Dobre laboratorijske prakse, kojom Veterinarski zavod Subotica pokazuje svu svoju ozbiljnost u nameri za ostvarenjem postavljenog cilja. Nova laboratorija će svojim kapacitetima i opremljenošću zadovoljiti sve potrebe kontrole i razvoja proizvoda Veterinarskog zavoda Subotica ali će biti u mogućnosti i da se aktivno uključi u ispitivanja na prisustvo korona virusa i drugih bolesti koje ugrožavaju zdravlje ljudi i životinja.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca