Još je vreme za kuvano vino

Ilustracija: Kuvano vino, foto: pixabay
Ilustracija: Kuvano vino, foto: pixabay

Kuvana rakija, u narodu poznata kao ,,šumadijski čaj”, nezaobilazan je deo svake zimske svetkovine. Ponekad je dovoljno samo da prođete pored kazana u kome se kuva i da osetite blagu opijenost. Međutim, kuvano vino pruža, bar za jedan stepen, više zadovoljstva u hladnim zimskim danima, barem onima koji se razumeju u tople napitke…

Kuvanje vina pripisuje se još Hipokratu, po kojem je tada nazivano hipokris, i smatrano je izuzetno zdravim. U Nemačkoj se naziva Glühwein, u Francuskoj vin chaud, u Italiji vin brulè, a u skandnavskim zemljama glogg. Recepti su različiti, ali u osnovi to je, najčešće, dobro zagrejano crveno vino dodatno zaslađeno i začinjeno cimetom, karanfilićem ili oraščićima. Negde se dodaju med, citrusi i čaj.

Pri kuvanju vina mora se obratiti pažnja na nekoliko stvari. Najvažnije je da se tome pristupi u dobrom raspoloženju i dobrom društvu, jer je za kuvano vino presudna pozitivna atmosfera. Drugo, važno je odabrati kvalitetno vino koje mora da ima pun ukus i ne previše oporo, sve ostalo urade začini i šećer. Treće, vino se greje skoro do tačke ključanja, ali ne sme da proključa, jer će izgubiti dosta od traženog ukusa.

 

 

  • 2-3 kriške limuna (sa korom) • 2-3 kriške pomorandže (sa korom) • 1 l crvenog vina • šipka cimeta • karanfilić • čašica vinjaka ili konjaka • 100 g šećera • biljni ili voćni čaj (savet: šumsko voće)

Operite limun i pomorandžu i isecite ih na kriške. Sipajte vino u posudu i polako zagrevajte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promešajte s vremena na vreme i sačekajte dok ne bude vrelo, dodajte šipku cimeta, sve vreme vodeći računa da vino-ne proključa. Dodajte šećer, sipajte u čaše i dodajte kesicu čaja.

 

 

 

 

 

750 ml crnog vina

1/2 šipke cimeta

1  šipka vanile

4 karanfilića

60 g šećera

rendana kora 1/2 limuna

Priprema:  Pomešajte crno vino s cimetom, vanilom, karanfilićem, korom od limuna i šećerom. Stavite da se ugreje. Kada se ugreje skinite s vatre, ostavite da odstoji 5 minuta, izvadite začine i odmah poslužite.

Pre služenja dodajte šećer po ukusu.

 

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,