Bespovratna sredstva mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine

Ilustracija: poljoprivreda vojvodine, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: poljoprivreda vojvodine, foto: Domaćinska kuća

Poljoprivrednici u Vojvodini ove godine će kroz razne linije subvencionisanja i druge pomoći imati na raspolaganju znatno više sredstava nego lane, što je potvrdio i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić.

Prema njegovim rečima, agrarni budžet za 2022. godinu iznosi 8,3 milijarde dinara što će kroz brojne konkursne linije i ove godine značajno pomoći poljoprivrednicima.

Za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za koje je prošle godine vladalo najveće interesovanje, u novoj budžetskoj godini opredeljeno je 240 miliona dinara. Takođe, za sisteme za navodnjavanje obezbeđeno je 370 miliona, a za startap za mlade 200 miliona dinara – precizirao je Božić uz napomenu da će država uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i lokalnih samouprava insistirati na tome da edukuje poljoprivrednike u domenu novih konkursnih linija, izvora finansiranja, osiguranja poljoprivredne proizvodnje, nabavke novih mašina i opreme…

Krediti za đubrivo sa nula odsto kamate

Prvi u nizu konkursa ove godine država je započela sa kreditima za đubrivo sa nula odsto kamate koji su prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića dostupni svim poljoprivrednicima u Srbiji.

Rok otplate ovih beskamatnih kredita je, kako je najavio Nedimović, tri godine uz grejs period do godinu dana, pri čemu se, kako kaže, odobravaju „bez hipoteke, bez papirologije i tokom jednog dana“.

Država će finansirati kompletnu kamatu. Tako, ako tona đubriva košta 920, 930 evra, kada uzmete kredit, to đubrivo možete da kupite za 850 evra, jer država oslobađanjem od kamate spušta cenu za 70, 80 evra po toni – precizirao je ministar poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, druga mera pomoći poljoprivrednim proizvođačima je i ukidanje carine od 10 odsto za nabavku azotnih đubriva iz trećih zemalja, odnosno iz arapskih i dalekoistočnih država gde ovih đubriva ima dovoljno.

Bespovratna sredstva mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju da će i u 2022. godini raspisati konkurs namenjen za gotovo 3.000 mladih poljoprivrednika, a koji će biti inoviran u odnosu na prošlogodišnji.

Ministarstvo je u ovu kalendarsku godinu ušlo sa budžetom od 62 milijarde dinara, što je gotovo 18 odsto više nego prošle godine i jedan od prioriteta su nam investicije za šta je znatno povećan iznos sredstava.

Povezano

Iz ove kategorije