Gajenje spanaća u plastenicima

Ilustracija: spanać, foto: pixabay
Ilustracija: spanać, foto: pixabay

Spanać (lat. Spinacia oleracea) je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Pripada istoj porodici biljaka kao i cvekla, blitva, repa. Raste u područjima sa umerenom klimom, a najviše se proizvodi u SAD-u i u Kini.

Postoji veliki broj raznovrsnih sorti spanaća i hibrida, koje se prevashodno razlikuju u smislu sazrevanja. Neke od sorti i hibrida sazrevaju rano (viroflej, godry, gigantski, markiz, stoik), neke pripadaju srednjoj sezoni sazrevanja (blumesdel, leafy, burly, matador, mariska), dok su neki vrste i hibridi koji kasno sazrevaju (viktorija, korent, spokan). Sorte spanaće se takođe mogu razlikovati po fizičkim karakteristikama, kao što su veličina, oblik, tvrdoća listova, pa čak i u suptilnim razlikama u ukusu. U nastavku je opisana svaka od ovih sorti i hibrida spanaća, grupisanih po vremenu sazrevanja.

Ovo lisnato povrće bogato vitaminom C, vitaminom A koji je u obliku beta karotina, mineralima, makro elementima prvenstveno kalcijumom i gvožđem, gaji se u hladnijem periodu godine i kao predusev, naknadni usev i među usev. Gajenje spanaća kao među usev omogućava maksimalno iskorišćavanje proizvodnih kapaciteta plastenika.

Optimalne temperature  za rast je 14-18 ºC dok više temperature nepovoljno deluju na rast biljaka.

U plodoredu spanać dolazi na drugo mesto i ima visoke zahteve za hranivima a zbog nakupljana nitrata najćešće se đubri sa 80-100 g/m² azotnih, fosfornih i kalijumovih đubriva koja su spororazgradiva.

Ozima setva se obavlja u oktobru mesecu a prolećna u februaru i martu. Setva se obavlja gustoredo na rastojanju od 10×10 cm količinom semena od 20-25 g/m².

Tokom vegetacije neophodno je održavanje temperature na 10-15 ºC danju a noću 5-8ºC. Više temperature mogu se regulisati provetravanjem. Usev je neophodno redovno zalivati, u početku manjim zalivnim normama a kasnije na 7-10 dana većim normama. Ako je usev slabije razvijen neophodno je jedno prihranjivanje kompleksnim đubrivom.

Berba počinje kada biljka razvije lisnu rozetu sa 5-6 listova, pa traje do cvetanja. Spanać se bere sukcesivno, otkidanjem pojedinačnih listova koji su dostigli odrešenu veličinu, tako da ostaje vegetativni vrh, gde listovi nastavljaju sa rastom.

Povezano

Iz ove kategorije

Patogen lista višnje

Pegavost lišća višnje je najznačajnji patogen lista u proizvodnji ove voćne vrste, i u proizvodnim