Za direktne podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji opredeljeno je 67 miliona dinara

Za direktne podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji na području grada Čačka u 2022. godini opredeljeno je 67 miliona dinara, a javni konkursi za učešće u programu biće raspisani početkom aprila.

Prema rečima Bojana Gavrilovića, rukovodioca Radne grupe za poljoprivredu pri Upravi za lokalni ekonomski razvoj, ove godine biće raspisana dva odvojena konkursa, jedan klasičan, a drugi za mlade poljoprivrednike do 40 godine, koji će biti raspisan naknadno, prenosi Agromedia.

„U ovom drugom konkursu biće znatno veći iznos za podsticaje. Naime, rukovodstvo je odlučilo da dva mlada poljoprivredna proizvođača koji budu ispunili uslove i budu imali najviše bodova prilikom bodovanja dobiju po 10.000 evra za započinjanje biznisa u poljoprivredi. Jedan će biti iz oblasti stočarske proizvodnje, za kupovinu mlekomata, a drugi iz oblasti voćarstva, i to za nabavku pulsnog sistema za zaštitu od mraza sa navodnjavanjem. Ovih 10.000 evra je 80 odsto od ukupne vrednosti investicije“, naveo je Gavrilović.

On je naglasio da će oko 130 poljoprivrednika sa teritorije Čačka koji prošle godine nisu dobili podsticajna sredstva, jer i pored dva rebalansa budžeta nije bilo dovoljno sredstava, ove godine moći da konkurišu sa starim računima i da ostvare pravo na podsticaj ukoliko im dokumentacija bude valjana.

„Zbog mogućnosti da grupa poljoprivrednika može da konkuriše i sa starim računima, ove godine smo smanjili maksimalni iznos pojedinačne subvencije i on umesto 500.000 sada iznosi 400.000 dinara po jednom gazdinstvu – pojasnio je Gavrilović. On napominje da će grad ove godine davati i podsticaje za razvoj ruralnog turizma, što je novina u odnosu na prethodne godine. Davaće se podsticaji za opremanje objekata u ruralnom turizmu, odnosno za opremanje dvorišnog mobilijara u tim objektima“, zaključio je Bojan Gavrilović.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

04.03.2024.

Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine

22.02.2024.

Prijavljivanje za podsticaje za zakupljeno zemljište samo na osnovu ugovora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca